Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir yere sahip olan, İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 87. yılında anılıyor. 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul'un Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde dünyaya gelen Ersoy, Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olarak hafızalarda yer etti.
Ersoy'un babası, Fatih Medresesi müderrislerinden ve Arnavutluk'un İpek kazasından İstanbul'a yerleşen Osmanlı kökenli İpekli Mehmet Tahir Efendi, annesi ise Buharalı Emine Şerife Hanım'dı. Genç yaşlardan itibaren şiire olan ilgisiyle tanınan Ersoy, ilk şiirini 19 yaşında yazdı.
Eğitim hayatına Fatih’te başlayan ve sonrasında Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi'ni birincilikle tamamlayan Ersoy, baytar olarak göreve başladı. Ancak edebiyatla olan ilgisi, onu kısa sürede Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri haline getirdi. 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra “Sırat-ı Müstakim” dergisinin başyazarlığını üstlenen ve Milli Şair olarak tanınan Mehmet Akif, 1911 yılında ilk şiir kitabı "Safahat"ı yayımladı. Şiirlerinde toplumsal sorunları, Osmanlı toplumunun geçirdiği dönüşümü ve milli mücadeleyi işledi.
Ersoy, Türk milletinin hürriyet mücadelesine olan desteğini yazdığı İstiklal Marşı ile taçlandırdı. 17 Şubat 1921’de kabul edilen İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık simgesi haline gelirken, Ersoy ödül olarak takdim edilen 500 lirayı hayır kurumlarına bağışladı.
Milli mücadelenin içinde de aktif rol oynayan Ersoy, 1920'de Burdur milletvekili seçildi. Ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında önemli görevler üstlendi ve aynı dönemde Mısır'da Türk edebiyatı dersleri verdi. 27 Aralık 1936'da İstanbul'da hayata gözlerini yuman Ersoy, Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.
Mehmet Akif Ersoy, 20-27 Aralık tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle anılıyor. Türk milletinin hürriyet mücadelesine katkı sağlamak ve milli değerleri yüceltmek için kaleme aldığı eserleriyle adını tarihe altın harflerle yazdıran Ersoy, her yıl olduğu gibi bu yıl da minnetle anılmaktadır.