Evini Satmak veya Kiralamak İsteyenler İçin Yeni Dönem: Artık Her Şey Daha Farklı! Evini Satmak veya Kiralamak İsteyenler İçin Yeni Dönem: Artık Her Şey Daha Farklı!

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın hazırladığı son Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi raporuna göre Türkiye'de, erkeklerin "gerektiğinde" eşlerini dövebileceğini düşünenlerin oranı yüzde 75'in üzerinde.
“10 yıl içerisinde önyargılarda bir gelişme yok”
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) hazırladığı son Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi (GSNI) raporu, dünyada son 10 yılda kadınlara karşı önyargılarda pek gelişme olmadığını ve her 10 erkekten 9’unun kadınlara karşı önyargılı olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre dünyada insanların yarısı, hala erkeklerin kadınlardan daha iyi siyasi lider, yüzde 40’tan fazlası da, erkeklerin iş dünyasında daha iyi yönetici olduğunu düşünüyor.
Her dört kişiden biri kadın şiddetini meşru görüyor
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, rapordaki çarpıcı bir tespitse insanların yüzde 25’inin, erkeklerin eşlerini dövmesinin meşru olduğuna inanıyor olması. Bu oran Türkiye’de yüzde 75’ten fazla.
Rapora göre önyargılar, kadınların lider kadrolarda son derece düşük olan temsillerinde görülüyor.
1995’ten bu yana devlet ve hükümet başkanı olan kadınların ortalama oranının yüzde 10 civarında kaldığı belirtilirken, istihdam piyasasında kadın yönetici oranı sadece üçte bir.
Raporda, kadınların eğitimdeki ilerlemesiyle ekonomik açıdan güçlenmesi arasında bozulan bağlantıya da dikkat çekiliyor.
Kadınların şu anda daha önce hiç olmadığı kadar eğitimli olmasına, hatta 59 ülkede kadınlar erkeklere kıyasla daha iyi eğitim almalarına karşın, ücretler arasındaki fark yüzde 39 oranında erkekler lehine.
Raporda hükümetlerin, toplumsal cinsiyet sosyal normlarının değişmesinde hayati önemi olduğuna dikkat çekiliyor. Buna örnek olarak hamilelik izni politikalarının değişmesinin, kadınların bakım ve iş sorumlulukları konusundaki algıyı farklılaştırdığı ve istihdam piyasasındaki reformların, kadınların istihdam edilmesine yönelik inançları değiştirdiği vurgulanıyor.
Ayrıca raporda, insanların görüşlerinin ve politikaların değiştirilmesi için bu sosyal normlara eğitimle doğrudan müdahale edilmesi tavsiye ediliyor. Böylece kadınların hayatın her alanında, karar verme ve siyasi süreçlerde daha çok temsil edileceği vurgulanıyor. AYŞE NUR ÖZKAN 

Editör: Memleket Sivas Gazetesi