Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9820 %0.03
41,0999 %0.02
Ara
reklam
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT SAYGI, SEVGİ VE RAHMETLE

SAYGI, SEVGİ VE RAHMETLE

ORHAN ACUN

Türk Edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdırmış, yenilikçi ve öncü şairlerden Ahmet Hamdi Tanpınar’ı vefatının 60’ıncı yılında saygı, sevgi ve büyük bir minnetle anıyoruz.

Cumhuriyet neslinin ilk öğretmenlerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar, 1901 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

Halkalı Ziraat Mektebinde bir yıl yatılı olarak okuduktan sonra lise öğrencisiyken şiirlerinden tanıdığı Yahya Kemal Beyatlı'nın etkisiyle 1919 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girdi. Burada başta Yahya Kemal olmak üzere Mehmed Fuad Köprülü, Cenab Şahabeddin, Ömer Ferit Kam, Babanzâde Ahmed Naim gibi hocaların derslerine devam etti. 1923 yılında Şeyhî'nin Hüsrev ü Şirin başlıklı mesnevîsi üzerine yazdığı lisans teziyle edebiyat fakültesinden mezun oldu.

Edebiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yapan Tanpınar, Gazi Orta Muallim Mektebine bağlı Mûsiki Muallim Mektebinin diskoteğinde yer alan plaklar ve okulda görevli Alman hocalar sayesinde klasik batı müziği ile tanıştı. Güzel Sanatlar Akademisindeki dersleri de batı plastik sanatlarına karşı ilgisini uyandırdı. Tam olarak bu dönemde şiir yazmaya başladı. 1926'da Millî Mecmua'da yayımlanan ‘Ölü’ şiirinden sonra 1927 ve 1928 yıllarında hepsi Hayat dergisinde olmak üzere toplam yedi şiir yayımladı. İlk yazısı ise 20 Aralık 1928'de yine Hayat dergisinde çıktı.

Türk Edebiyat tarihinde, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Sahnenin dışındakiler, Mahur Beste, Aydaki Kadın ve Suat’ın Mektubu gibi klasikleşmiş eserlere imza atan Şair Ahmet Hamdi Tanpınar, 24 Ocak 1962 yılında geçitdiği kalp krizi sonrasında 60 yaşındayken hayatını kaybetti. Cenaze namazı Süleymaniye Camii'nde kılındı ve Rumelihisarı Âşiyân Mezarlığı'nda Yahya Kemal'in mezarının yanı başına defnedildi. Mezartaşına meşhur "Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında” şiirinin ilk iki dizesi yazılmıştır.

Memleket Sivas Gazetesi olarak, dönemin şartlarında yazdığı şiiler ve romanların kıymeti yıllar sonra anlaşılmış olan büyük şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *