Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9444 %-0.02
41,0305 %-0.08
Ara
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT Oklavalarla kapılara vurup gelenek yaşatıyorlar

Oklavalarla kapılara vurup gelenek yaşatıyorlar

Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 30 yıl sonra geçen Ramazan Bayramı arifesinde yeniden canlandırılan ve Kurban Bayramı arifesinde de unutulmayan "memmecim gıliği" geleneğini yaşatan çocuklar, ellerindeki oklavalarla kapılara vurarak yöreye özgü simit olan "memmecim gıliği" topladı Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Pürlü: "Çocuklara bayram sevinci yaşatan ve bayram bilinci kazandıran bu güzel geleneğimizin mutlaka yaşatılması gerekir"

SİVAS (AA) - SERHAT ZAFER - Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğünce 30 yıl sonra geçen Ramazan Bayramı arifesinde yeniden canlandırılan ve Kurban Bayramı arifesinde de unutulmayan "memmecim gıliği" geleneğini yaşatan çocuklar, oklavalarla kapılara vurarak yöreye özgü simit olan "memmecin gıliği" topladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve Küçük Minare Mahallesi Muhtarı Yusuf Akay öncülüğünde ellerindeki oklavalarla kapı kapı dolaşan çok sayıda çocuk, yöreye özgü simit olan ve sadece bayram öncesinde çıkarılan "memmecim gıliği" toplamanın mutluluğunu yaşadı.

Ellerindeki oklavalarla evlerin kapılarına vuran ve "Memmecimin havası, madelerin tavası, gökten rahmet, yerden bereket, amin amin bir gılik" şeklinde mani söyleyen çocuklara, "gılik" verdi.

Çocuklar eski bir geleneği canlandırmanın mutluluğunu yaşarken, unutulmaya yüz tutmuş geleneği hatırlayan vatandaşlar ise yetkililere teşekkür etti.

Pürlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta tarihi çok eskiye dayanan geleneği, 30 yıl aradan sonra geçen Ramazan Bayramı arifesinde yeniden canlandırdıklarını söyledi.

Dini bayramların arifesinde çocukların ellerine oklava alarak ilk "memmecim gıliği"ni kendi evlerinde oklavaya taktıklarını ve sözleştikleri yerde toplandıklarını anlatan Pürlü, "İlk rastladıkları kapıya oklavalarıyla vurarak mani eşliğinde ev sahibinden gılik isterler. Ev sahibi de dua ederek ve onlara 'hayırlı bayramlar' dileyerek gılikleri verir. Eğer evde gılik yoksa şeker ikram edilir." dedi.

- "Bu geleneğin mutlaka yaşatılması gerekir"

Eskiden her evde ev hanımlarının "memmecim gıliği" hazırladıklarını anımsatan Pürlü, şunları kaydetti:

"Bu geleneğimiz kaybolmak üzereydi. Kücük Minare Mahallemizde bu etkinliği son iki bayramdır sürdürmeye çalışıyoruz. Çocuklara bayram sevinci yaşatan ve bayram bilinci kazandıran bu güzel geleneğimizin mutlaka yaşatılması gerekir. Bu uygulamadaki çocukların sevincini yüzlerinde görmek bizim kültürümüzün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu gelenek çok eskidir ne kadar geriye gittiğini hatırlamıyoruz. Belki de Osmanlı'dan daha geri de Selçuklu'dan kalma bir gelenektir. Çocuklar evleri gezerken büyüklerini ziyaret etmiş oluyor, ziyaret ettikleri evler de onlara bir hediye veriyor. Bu geleneğimizin arka planında hatırlama, sevinç ve bilinç var. Bu güzel gelenek şimdilik bir mahallemizde yaşatılmaya çalışılıyor. Ben eminim ki Sivaslılar bunu diğer mahallelere de taşıyacaklardır. Unutulmaya yüz tutmuş bu gelenek, diğer mahallelerimizde canlanacaktır. Hep beraber geçmişimizi hatırlayacağız ve millet olmanın, kültürlü olmanın gururunu yaşayacağız."

Mahalle sakinlerinden 86 yaşındaki Kadir Karatepe ise bu geleneği 30 yıl sonra yeniden kendilerine hatırlatan yetkililere teşekkür etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *