Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9444 %-0.02
41,0305 %-0.08
Ara
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT Madımağın baklavasını yaptılar

Madımağın baklavasını yaptılar

Sivas’ın vazgeçilmez tatlarından olan, türkülere konu olmuş Madımak bitkisi ile baklava ve lokum yaptılar.

Sivas Halk Eğitim Müdürlüğü bu yıl açtığı Aşçılık Kursunda bir ilke imza attı. Sivas’ın vazgeçilmez tatlarından olan, Sivas kültüründe de ayrı bir yeri bulunan Madımak bitkisi ile baklava ve lokum yapıldı. Yaklaşık 180 çeşit yemeği yapıldığı iddia edilen Madımak bitkisi ile ilk kez bir tatlı yapılmış oldu. Yapılan baklava bir hayli beğenildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sivas Halk Eğitim Müdürü Ramazan Baker, Madımak ile 180 çeşit yemek yapıldığını belirterek, “Halk eğitim merkezimizin sağlıklı mutfak atölyesi projesi var. Bu proje kapsamında bugün madımak bitkisinden çeşitli ürünler yaptık. Bu ürünleri aşçı öğretmenlerimiz, kursiyerlerimize öğrettiler. Madımak’ın Sivas kültüründe önemli bir yeri var. Fakat genel olarak Madımak’ın sadece yemeğini biliyoruz. Yalnız bizim literatürümüzde 180 çeşit yemeği var. Bugün bunlardan Madımak baklavasını, lokumunu, yemeğini ve şerbetini yaptık. Geçmişten beri bildiğimiz ve değer verdiğimiz Madımak’ın çeşitli yiyeceklerini öğrenerek gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” dedi.

PATENTE ALINACAK

Usta öğretici aşçı Leyla Susamış da Madımak ile yaptıkları baklava ve lokumun patentini almayı düşündüklerini söyledi. Susamış, “Madımaktan lokum yaptık, yapım süresi 45 dakika sürdü. Yazdan topladığımız Madımak’ları kurutarak derin dondurucuda bekletiyoruz. Derin dondurucudan çıkardığımızda suyla güzelce pişirdikten sonra, bir bardak kadar alıp bilendırda inceltip bir köşeye koyuyoruz. Sonra yeterli kadar şekerimizi, nişastamızı, Madımak’ımızı ve az bir şey limon tuzumuzu karıştırarak kaynatıyoruz. Ben Osmanlı zamanında kullanılan baharatlardan da içerisine katarak aromasını daha da değiştirdim. Lokumu daha modernleştirdim. Ortaya çok güzel bir lezzet çıktı. Rabbimizin izni ile patentini de alırız” dedi.

NEDEN OLMASIN DİYEREK BAŞLADILAR

Aşçılık Eğitmeni Sema Geçgel, neden olmasın diyerek kolları sıvadıklarını ve neticede çok güzel bir tat ortaya çıkardıklarını ifade edip şunları kaydetti:

“Biz burada her yaştaki arkadaşlarımıza bilmediği ve unutulmuş şeyleri öğretiyoruz. Aynı zamanda da yeni şeyler üretmeye çalışıyoruz. Bunların içerisinde biz bugün baklava çalışması yaptık. Gayette güzel oldu. İlk kez yapılan bir ürün. Madımak’ın her şeyini yapıyoruz. Ana yemeklerini, lokumunu, çorbasını yapıyoruz. Farklı farklı yemeklerini yapıyoruz. Neden baklavası olmasın diyerek bugün baklava çalışması yaptık. Madımak baklavası, Madımak’ı püre haline getirilip, hamuru Madımak ile yoğrulmasından oluşuyor. Aynı zamanda ceviz ile birlikte, Madımak’ı da arasına koyarak böyle bir çalışma yaptık.” (İHA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *