Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9444 %-0.02
41,0305 %-0.08
Ara
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT Kitre bebeklerle Anadolu kültürünü yaşatıyorlar

Kitre bebeklerle Anadolu kültürünü yaşatıyorlar

 MANİSA'da ev kadınları tarafından yapılan ve Anadolu'nun kültürünü yaşatan kitre bebekler, 100- 250 lira arasında satılıyor. 'Manisa mehteranı', 'köylü güzeli' gibi isimlerle anılan kitre bebekleri yapan ev kadını Nilgün Beşirik, bir bebeğin 1 ayda yapıldığını ve tamamen Anadolu kültürünü yansıttığını söyledi. Manisa'da ev kadınları, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini yaptıkları bebeklerle yaşatıyor. Pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcı kullanılarak yapılan kitre bebekler,  kadınlara para kazandırıyor, hem de kentin kültürünü yaşatıyor. Kitre bebek yapan ev kadını Nilgün Beşirik, bu bebeklerin 600 yıllık bir kültürü yaşattığını, Anadolu insanının günlük giyiminin bebeklerde hayat bulduğunu dile getirdi. Beşirik, kurslarla Manisa'da birçok kadının kitre bebek yapımını öğrendiğini söyledi. KOLEKSİYONCULAR İLGİ GÖSTERİYOR Kitre bebeklere özellikle koleksiyoncuların ilgi gösterdiğini belirten Beşirik, şunları söyledi: "Bir aylık çalışma sonunda bir kitre bebek yapılabiliyor. Bu zahmetli bir iş. Ancak, koleksiyoncular geçmişin izlerini yansıtan bu bebeklere ilgi gösteriyor. Kitre bebeklerin kız ve erkek modellerini yapıyoruz. Ayrıca 'Manisa Mehteranı', Köylü Güzeli ve Efe isimli kitre bebeklerimiz var. Tanesi 100-250 lira arasında satılıyor." TARİHÇİLERLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR Kitre bebeklerin yapımında tarihçilerin de kendilerine yol gösterdiğini anlatan Nilgün Beşirik, "Bebekleri yaparken tarihçilerle birlikte çalışıyoruz. Geçmiş dönemde giyilen kıyafetleri, günlük yaşamı bize anlatıyorlar. Biz de bu kıyafetleri bire bir taklit ediyoruz. Kadınlarımız kıyafetleri teker teker dikiyor. Bebeklerin yüzlerindeki ifadeler bile geçmişin izlerini yansıtmalı. Bunun için kapsamlı bir araştırma yapılıyor" dedi. .

 MANİSA'da ev kadınları tarafından yapılan ve Anadolu'nun kültürünü yaşatan kitre bebekler, 100- 250 lira arasında satılıyor. 'Manisa mehteranı', 'köylü güzeli' gibi isimlerle anılan kitre bebekleri yapan ev kadını Nilgün Beşirik, bir bebeğin 1 ayda yapıldığını ve tamamen Anadolu kültürünü yansıttığını söyledi.
Manisa'da ev kadınları, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini yaptıkları bebeklerle yaşatıyor. Pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcı kullanılarak yapılan kitre bebekler,  kadınlara para kazandırıyor, hem de kentin kültürünü yaşatıyor. Kitre bebek yapan ev kadını Nilgün Beşirik, bu bebeklerin 600 yıllık bir kültürü yaşattığını, Anadolu insanının günlük giyiminin bebeklerde hayat bulduğunu dile getirdi. Beşirik, kurslarla Manisa'da birçok kadının kitre bebek yapımını öğrendiğini söyledi.
KOLEKSİYONCULAR İLGİ GÖSTERİYOR
Kitre bebeklere özellikle koleksiyoncuların ilgi gösterdiğini belirten Beşirik, şunları söyledi:
"Bir aylık çalışma sonunda bir kitre bebek yapılabiliyor. Bu zahmetli bir iş. Ancak, koleksiyoncular geçmişin izlerini yansıtan bu bebeklere ilgi gösteriyor. Kitre bebeklerin kız ve erkek modellerini yapıyoruz. Ayrıca 'Manisa Mehteranı', Köylü Güzeli ve Efe isimli kitre bebeklerimiz var. Tanesi 100-250 lira arasında satılıyor."
TARİHÇİLERLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR
Kitre bebeklerin yapımında tarihçilerin de kendilerine yol gösterdiğini anlatan Nilgün Beşirik, "Bebekleri yaparken tarihçilerle birlikte çalışıyoruz. Geçmiş dönemde giyilen kıyafetleri, günlük yaşamı bize anlatıyorlar. Biz de bu kıyafetleri bire bir taklit ediyoruz. Kadınlarımız kıyafetleri teker teker dikiyor. Bebeklerin yüzlerindeki ifadeler bile geçmişin izlerini yansıtmalı. Bunun için kapsamlı bir araştırma yapılıyor" dedi. 
 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *