Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9444 %-0.02
41,0305 %-0.08
Ara
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT Gülnar Hatun, Anadolu’da 1266 yıl önce kadına şiddetin ilk örneği

Gülnar Hatun, Anadolu’da 1266 yıl önce kadına şiddetin ilk örneği

KOCAELİ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, Anadolu’da 750’li yıllarda zulüm görmüş kadınlar için Gülnar Hatun’un ilk örneklerden birini oluşturduğunu söyledi..

KOCAELİ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, Anadolu’da 750’li yıllarda zulüm görmüş kadınlar için Gülnar Hatun’un ilk örneklerden birini oluşturduğunu söyledi.
Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü’ etkinlikleri kapsamında Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde konferans verdi. Prof.Dr. Çalık Ross, 'Gülnar Hatun Kimdir?' konferansında ana yurtları Orta Asya'dan zorunlu göç etmek zorunda kalan göçer atalarının, Gülnar Hatun önderliğinde büyük savaş ve uğraş vererek, Mersin’e geldiklerini ve onun adını yerleştikleri bugünkü Gülnar İlçesi’ne verdiklerini anlattı. Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, eldeki kaynaklara göre Gülnar Hatun’un, 750’li yıllarda Emeviler döneminde zulüm görmüş Türk halkının bir temsilcisi ve kadına şiddetin ilk örneklerden biri olduğu için Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne taşımak istediklerini anlattı. Prof.Dr. Çalık Ross, Gülnar Hatun’un çatışmalar karşısında aşırı derecede şiddet gördüğünü anlatırken, “Ona ve obalarına şiddet uygulandığını görüyoruz. Bu şiddetin bir kısmında din değiştirme, yurtlarını ellerinden alma ellerindeki mal varlıklarını gasp etme var” dedi.
Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, Çin, Irak veya İran kaynaklarından derlenen, bilimsel olarak araştırılmadığı için hala gün yüzüne çıkarılmamış bir değer olan Gülnar Hatun’un kadına karşı yapılan zulme karşı mücadele verdiğini, kurduğu dokuma tezgahının başında kız arkadaşlarını da yetiştirdiğini, Emeviler’den gizli kadın yardımlaşma dernekleri loncaları kurduğunu anlatırken şöyle dedi:
"O BAĞLAMA HİÇ SUSMADI"
"Bir gün kurduğu tezgahta arkadaşlarını dinlendirmek ister. Eline bağlamasını alır, türküler söyler. O bağlama hiç susmadı, susturamayacaklar hep çalacağız. Ben de çalıyorum. Komutanın askerleri ‘Günah’ diye türkü söylemeyi yasaklarlar. Askerler kızların eve dönerken yüzlerini kesin örtmelerini isterler. İtiraz eden Gülnar Hatun tartaklanır, dövülür. Ama o karşı gelir, kolundan tutan askerlere bir tokat atar. Boğuşma başlar. Askerler kaçmak zorunda kalır. Gülnar Hatun bir ara arasının bozulduğu babasına ‘Siz Çinliler’e esir olmadınız. Biz de Araplar’a tutsak olmayacağız. Esirlik bizim tabiatımızda yoktur’ der. Bunlar efsaneler, yazılı tarih değil diye biz göz ardı edemeyiz. Biz onlarla doğduk, onlarla büyüdük, bu günlere geldik. 7 bin nüfuslu küçücük bir ilçe Gülnar’dan yetişen 180 profesör var. Okuma oranı yüzde 98.5. Gülnar Hatun’un ruhu yaşıyor. Gülnar; Haydi Kızlar Okula kampanyasının girmediği tek ilçe, tek yerleşim yeridir Kızlar koyun, oğlak güder ama hepsi benim gibi okumuştur.”
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de, Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross'a teşekkür plaketi verirken, Orta Asya'dan Anadolu’ya 1071’den de önce 700’lü yıllarda gelenlerin Gülnar Hatun önderliğinde yerleştiklerini,  kadınların önderlik ederek veya erkeklerin yanında Anadolu’da daha sonra da Rumeli, Balkanlar da uygarlıklar kurduklarını söyledi.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *