Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9444 %-0.02
41,0305 %-0.08
Ara
Sivas Memleket KÜLTÜR & SANAT Arkeologlar 'Pati'nin peşine düştü

Arkeologlar 'Pati'nin peşine düştü

ADANA'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Tatarlı Höyük kazılarında Hitit dönemine ait anıtsal yapıda, 2 bin yıl öncesine ait önemli bilgiler içeren bir 'mühür baskı' bulundu. Mühürün üzerinde bir kadın adı olarak 'Pati' ifadesine rastlandı..

ADANA'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Tatarlı Höyük kazılarında Hitit dönemine ait anıtsal yapıda, 2 bin yıl öncesine ait önemli bilgiler içeren bir 'mühür baskı' bulundu. Mühürün üzerinde bir kadın adı olarak 'Pati' ifadesine rastlandı.
Tatarlı Höyük Kazı Başkanı ÇÜ Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Tatarlı Höyük Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer bulunan mühür baskılarında Hitit dönemine ait bir isim okunduğunu açıkladı. Yeni buluntunun, dönemin ünlü kraliçesi 'Puduhepa' dönemine ait olabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr.Girginer, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Tatarlı Höyük'te gerek arkeolojik ve gerekse interdisipliner araştırmalar hep kutsal içerikli veriler sunuluyor. Özellikle M.Ö. 2 bin yılın tüm dönemlerinde bu husus daha ön plana çıkıyor. Bu dönemlerde silindir ve damga mühürler ile mühür baskı buluntuları ne kadar önemli bir kent ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlıyor. 2008 yılında bulduğumuz ve Hitit kralı Telipinu zamanına ait bir Hititli şahsın, yani Tusutawa ismini okuyabildiğimiz mühür baskısından sonra, yine bir mühür baskısı üzerinde yeni bir şahıs ile karşılaşılmıştır. Bu şahıs daha geç bir döneme, Kizzuwatnalı ünlü kraliçe Puduhepa zamanına aittir. Tüm bu veriler, Tatarlı Höyük ile kraliçe Puduhepa'nın kenti Lawazantiya ilişkisine bizi daha da yaklaştırıyor."
BİR DİN GÖREVLİSİ OLABİLİR
Çukurova Üniversitesi Tatarlı Höyük kazısının heyet üyesi ve Filoloğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan ise yeni buluntunun arkeolojik önemini şöyle açıkladı:
"Söz konusu mühür, Pati adını taşıyan bu kadının bölgede nüfuslu biri olduğunu ya da mevki sahibi bir görevli olabileceğini düşündürüyor. Mühür baskısının bulunduğu arkeolojik buluntular da göz önüne alındığında, Pati'nin dini bir görevli olabileceğini ve acaba majik ritüelleri yöneten, şifa yeteneğine sahip olan ve çiviyazılı metinlerde geçen MUNUSŠU.GI mi olduğunu sormamıza neden olmaktadır. Tatarlı Höyük kazılarında bulunacak yeni veriler sayesinde, bu sorulara daha net cevaplar bulunacağı kanısındayım."

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *