Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Sivas
Hafif kar yağışlı
0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0975 %0.17
43,2735 %0.12
Ara
Sivas Haber

Edebiyat nedir?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Edebiyat nedir sorusuna nasıl cevap verilebilir? Türk Dil Kurumu’nun tanımı; Düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatı şeklinde. Bu tanımı ulus bazında değerlendirirsek; bir ulusun çağlar boyunca oluşturduğu sözlü ve yazılı eserlerin tümü diyebiliriz. Bu da biraz kafa karıştırıcı sanki. “O zaman gazete yazıları, tıp kitapları da edebiyat mı oluyor?” dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, onlar da edebiyat. Hani bazı heyecanlı ebeveynlerden şöyle bir cümle duyarız; Çocuğum folklor oynuyor. Bütün halk kültürünü içeren folklor sözcüğünü sadece halk oyununa indirgeyince böyle yanlışlıklar oluyor. Edebiyat için de benzer hata yapılıyor. Edebiyatı salt roman, öykü, şiir ve benzeri basılı kitaplardan ibaret zannediyoruz. Oysa kazın ayağı öyle değil. Platon edebiyatın ayna gibi bir yansıtıcı olduğunu söylemiştir.

Ayna nasıl varlıkları yansıtıyorsa edebiyat da dünyayı, yaşamı yansıtır. Bu tanım çok tutulsa da hala edebiyatı tam anlatamıyor gibi değil mi? Ayna gibi gördüklerini yansıtan bir eser edebiyat olur mu? Daha doğrusu sanat olur mu demeliydim. Tüm yazılı ve sözlü eserler edebiyattır tamam ama sanat olacaksa bir fark olmalı. Bize gördüklerimizi yaşadıklarımızı olduğu gibi değil de biraz süsleyerek anlatmalı, sözcükleri dans ettirmeli, cümlelere sihir katmalı. Bir yazar sadece gördüğümüz renkleri değil kendi içindeki renkleri de bize yansıtmalı. O zaman edebiyat, sanat kelimesine daha bir yakışacak diye düşünüyorum.

 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *