Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Az bulutlu
-0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1588 %0.3
43,6101 %1.61
Ara

Kıdem tazminatı fonu rafa mı kalktı!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Bir dönem hızlı bir şekilde gündemde yer tutan kıdem tazminatı fonunun bu günlerde gündemde olmadığını görmekteyiz. Bir yanda işçiler işten çıkarılmaları halinde kıdem tazminatlarını alamamalarından yakınırken, öte yandan işverenlerde kıdem tazminatı fonunun tekrar gündeme gelip yasalaşması halinde kendilerine aylık bazda ne kadar yük getireceğini düşünmektedir.

                Kıdem tazminatı fonunun gündeme gelme zamanlarına bakıldığında genelde seçim dönemlerinde çok sık gündemi meşgul ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu şekilde bir öngörü ile 2019 seçimleri öncesinde tekrar gündeme geleceğini düşünmek yerinde olacaktır. Bu süreçte de 2019 yılına kadar kıdem tazminatı fonunun Meclisin gündeminde olacağını da pek düşünmüyorum.

                Kıdem tazminatı fonunun yasalaşması halinde ise çalışanların mevcut uygulamaya göre haklarından da bir kayıp olmaması gerekir. Yürürlükteki kıdem tazminatı uygulamasına göre bir yıla bir brüt ücret uygulamasından, fona geçilmesi haline bir hak kaybı olmaması işçiler kadar işçi sendikalarının da gündem konusudur.

                Kıdem tazminatı fonunun gündeme gelip te yasalaşması halinde çalışanlara her ay peyderpey yatacak tutar, tazminatlarını alamayan yaklaşık %90 lık kesimin kafasındaki soru işaretlerine cevap niteliğinde olacaktır.

                Çalışanların bu fonla her ay kıdem tazminatı adı altında bir ödeme almasının başka bir sorunu gündeme getireceği de tartışmasız bir gerçektir. İşçilerin bir işyerinde uzun yıllar çalışmasını ve o işyerine bağlı kalabilmesinin nedenlerinden biri de kıdem tazminatını kaybetme korkusudur. Her ay işçinin kıdem fonuna bir ödeme yapılması halinde, işçinin kıdem tazminatını kaybetme korkusu olmayacağı için az bir ücret farkı ile başka bir işyerinden bir teklif almış olsa bile işçi çok rahatlıkla iş değiştirebilecektir.

                Kıdem fonunun işçilere katkı sağlayacağı muhakkaktır, lakin bu fona geçişle ilgili de çalışanlarda kıdem tazminatını kaybetme korkusu olmayacağı için aylık ve yıllık bazda personel devir oranlarında artış olacağı da şüphesizdir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *