Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Az bulutlu
-0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1588 %0.3
43,6101 %1.61
Ara

Şubeler arası nakillerde işçinin haklarına dikkat!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Değerli Okurlarım; İşverenler mevcut çalışan işçilerini kimi zaman başka şubelerinde, kimi zamanda açılacak yeni şubelerinde çalıştırabilmektedir. Aynı işverene bağlı olarak gerek il içinde gerekse il dışında açılacak işyerleri, aynı işverenin şubeleri olarak da nitelendirebilir. Yeni açılan bu şubelerde işçi çalışması halinde ise SGK işyeri tescili yapılıp sigortalı işçi çalıştırılabilmektedir.

     İşverenler bu yeni açılan şubelerine mevcuttaki işyerinde fiiliyatta çalışan işçilerini yönlendirip orada çalışmalarını sağlaması halinde ise SGK çıkışını yapmaları ve yeni şubeye SGK girişlerini yapması gerekmektedir. İşte bu aşamada yapılan çıkış işleminde işçinin İş Kanunundan doğan haklarından herhangi bir azalma-eksilme ya da hak kaybı olmaması gerekir. (kıdem-yıllık izin vb)

     İşçilerin bu süreçte en fazla kafasına takılan sorular ise ;

* SGK giriş ve çıkış işleminden dolayı haklarımda herhangi bir azalma olmuş mudur?

* Yapılan bu işlem hukuka uygun mudur?

* Yıllık izin hakkım devam ediyor mu?

* Kıdem tazminatı hakkım sıfırlandı mı? gibi sorulardır.

   Bu süreci uygulama aşamalarıyla anlatmak daha doğru olacaktır. İşçinin kendi isteğiyle bir çıkış söz konusu değilse işverenin yaptığı-yapacağı bu işlem bir nakil işlemidir. Yani işçinin haklarında herhangi bir değişiklik olmadan yeni şubede tüm haklarıyla aynen devam edeceği anlamı taşımaktadır. Bu nakil işleminin ise arka planda işverenin yapacağı bir SGK çıkışı süreci olacaktır. Örnek olayımızda yapılan işlem nakil işlemi olduğu için işçinin SGK çıkış kodunun nakil (16) koduyla yapılması zorunluluktur. Yani yeni şubeye nakil olan bir personeli Nakil(16) kodu dışında bir kod ile SGK çıkışının yapılması doğru değildir. Kimi zaman işverenlerin bu nakil sürecini 22.(Diğer Nedenler) olarak yaptığını işçilerden üzülerek öğrenmekteyim. Örneğimizde olduğu gibi bir nakil işlemi söz konusu ise işçilere tavsiyem çıkış kodlarını öğrenmeleri olacaktır. Önceden bu bilgilerde e-devlet sisteminden görülüyordu, lakin artık görülemiyor ve bu işlem örnekle nisan ayında yapılan bir işlemse ancak mayıs ayı içerisinde görülebilmektedir.

    Sonuç olarak; SGK çıkış kodunun önemine bir kez daha değinmiş olduk. Nakil işlemlerinde işçinin çıkış kodunun Nakil(16) olması gerekmektedir. Bu kod haricinde yeni şubeye gönderilen işçinin çıkış kodunda farklılık varsa önce işvereni ile görüşmeli, çözülememesi gibi bir durumda yasal mevzuat karşısında hakkını aramalıdır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *