'Önce biz okuyoruz'
Eski günlerimizi özlüyoruz. Aile bağlarını, arkadaşlıkları, komşulukları…
Biz çocukken top oynardık, ip atlardık. Şimdiki çocuklarımız internet başında aileden, samimi arkadaşlıklardan uzak, sanal bir dünya içerisinde.
Yaşı önemli değil; çocuk bebekle, arabayla oynaması gerekirken ellerinde telefon. Gençlerimizi ders başında görmemiz gerekirken internet başında. Yani yediden yetmişe internetin esiri olduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Kimisi ailece yemeğe gider çocuk rahatsız etmesin diye verir telefonu eline kimi misafiriyle rahat oturmak için. Ekmek gibi su gibi hava gibi oldu. Onsuz 1 saat geçiremez olduk. Ekrana bağlı yasamak sosyalleşmemize ve hayattan kopuk yaşamamıza neden olmakta. Dost sohbetlerinin arasında, aile buluşmalarının ortasında, toplantılarda gözümüz daha çok ekranda. Çevremizde olan bitenden habersiz bir yaşam biçimine büründük. Aile içi iletişim yok denecek kadar azaldı. Eskiden konuşulacak o kadar çok şeyler vardı ki sohbete başlayınca zamanın nasıl geçtiğini anlaşılmazdı. Şimdi çocuklara yöneltilen sorularımız ve aldığımız cevaplar kısa. Yani anne, baba, çocuk, kardeş hepimiz internet bağımlısı olduk.
Peki bir de çocukların gençlerin elinde telefon yerine kitap olsaydı şu anki durumumuz nasıl olurdu. Çocuklarımız şimdikinin aksine kitap okumaktan zevk alırdı, daha bilgili ve kültürlü olurlardı, daha akıcı ve daha etkileyici konuşurlardı, derslerinde daha başarılı olurlardı.
Peki, biz çocuklarımıza interneti bıraktırıp kitabı nasıl ellerine aldırırız?
Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü, bu sorunun cevabını veren bir proje başlattı. Sorun belli, çözümü ise her insanın kendisi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy ‘Önce biz okuyoruz’ projesini Sivas’ta hayata geçirdi. Türkiye’de bir örneği yok. Sayın Altınsoy, kendisi başta olmak üzere her ay belirlenen bir kitabı bütün eğitimcilerin okuyacağını ve velilere kadar uzanacağını belirtti. Kişi önce kendisi kitap okumayı sevmeli ki çocuğuna bunu aşılayabilsin. Toplum olarak gelecek nesillerin bilinçli olmasını istiyorsak hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız.
İlk emir; ‘OKU’.
Yani kitap okumak hem dini, hem de bir anlamda milli bir vazifedir.