Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Az bulutlu
-0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1588 %0.3
43,6101 %1.61
Ara

Aşı yerine ilaç tedavisi…

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Coronavirüs-19 ile mücadelede en etkili silah aşı olarak öne çıkıyor. Ancak, bilim insanları hastalıkla mücadelede daha etkili silah olarak aşı yerine ilaç tedavilerine geçilebileceği müjdesini veriyor.
Özetleyelim:
Kısa zaman sonra aşı yerine ilaç tedavisi başlayacak. Bu gelişmeler aşı karşıtları için de önem taşıyor.
İşte gelişmeler:
Dünyayı sarsan Corona virüsü salgınıyla mücadelede aşı kampanyaları tüm hızıyla sürerken tıp dünyasının COVID-19 mücadelesinde elini güçlendirecek yeni seçenekler geliyor. Uzmanlar, virüse karşı ilaç tedavisi alanında önemli ilerleme olduğunu ve sonbahardan itibaren yeni ilaçların ruhsat almasıyla birlikte 2022 yılından itibaren özellikle ağır Covid vakalarının ilaçla tedavi edilmesi umudunun güçlendiğini açıkladı. Avrupa Birliği İlaç Dairesi, Eylül ayında 3 ilaca ruhsat vermeye hazırlanıyor.
Bilim dünyası, Delta varyantı sonrası 3. doz aşı tartışmasının başlamasıyla, aşıya erişim yarışının gölgesinde kalan ilaç tedavisi alternatifini daha güçlü şekilde tartışmaya başladı. Bilim adamları, aşının yanısıra ilaç tedavisinin de tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılması çağrısı yapıyor.
Fransa’da hükümete salgın mücadelesinde danışmanlık yapan Bilim Konseyi’nin Başkanı Jean François Delfraissy, Le Parisien gazetesine “Sonbaharda Covid’e karşı ilaç tedavisi mümkün olacak” dedi. Lille Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Bağışıklık ünitesi araştırmacılarından Dr. Jean Dubuisson da “Görüyoruz ki virüs gelişiyor, Delta varyantı aşı olan kişilere de bulaşıyor. Dolayısıyla viral bir araca sahip olmak bu nedenle önemli” diye konuştu.
Ağustos ayı başında Fransız sağlık yetkilileri, bağışıklık sistemi zayıf olduğu için aşı olamayan kişilerin tedavisinde önleyici tedavi yöntemlerinin kullanmasına yeşil ışık yaktı. Uzmanlar, bu önleyici tedavi yönteminin, yalnızca bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerle sınırlı kalmaması gerektiğini dile getiriyor. Dr. Jean Dubuisson, “Üstelik bu güne kadar aşıya direnen kişilere de bu tedavi yöntemleri uygulanabilir” diyerek aşı karşıtlarının da virüse karşı korunabileceğini belirtti.
Fransa Yüksek Sağlık Otoritesi, yaptığı açıklamada, özellikle ağır bir hastalığı olan ya da 65 yaş üzeri gibi hassas yaşlardaki kişilerde 2 doz aşının yeterli olmadığını, bu nedenle bu grupta bulunan kişilere 3. doz aşı yapılmasını tavsiye etti. Hükümet, Eylül ayından itibaren bu gruba yönelik 3. doz aşı kampanyasına başlamayı planlıyor.
Şunu da ekleyelim:
Pandemi, ilaç sanayii için bir doping oldu. Ülkeler para kazanma uğruna yeni ilaçlarla piyasaya hakim olmaya çalışıyor. Bu işin sonu nereye dayanır bunu şu anda kestiremiyoruz.
Özetleyelim:
Virüsle mücadelede piyasada para kazanma hırsına dönüşüyor.
Aylardır laboratuvarlarda umut veren bir çalışma yürüten bilim adamları, bu yıl sonunda çalışmalarını tamamlıyor. Daha önce Dr. Didier Raoult’un önerdiği Klorokin gibi ilaçlar kullanımdan kaldırılırken monoklonal veya poliklonal antikorlar ve antibiyotikler 2022’de yeni tedavi için umudu veriyor.
Fransa İlaç Güvenliği Dairesi ANSM’nin Aşı Departmanı Başkanı Alban Dhanani, “Monoklonal veya poliklonal antikorlar ve antibiyotikler, klinik araştırmalarda en gelişmiş ürün grubudur. Avrupa İlaç Dairesi’nin da onayının ardından sonbaharda bu ilaçların hızla kullanıma açılmasını bekliyoruz” dedi. Ekim ayına kadar 3 tedavi yöntemine izin vermeye hazırlanan Avrupa Birliği, şimdiden bu firmalarla sözleşme imzaladı.
Fransa’da aşıya yanıt vermeyen, bağışıklık sistemi zayıf olan ve hastalığı ağır şekilde geçiren kişiler sonbahardan itibaren “Ronapreve” adlı ilacı kullanabilecekler. Dr. Dubuisson, monoklonal antikorların, anti viral açıdan önde gelen etkin tedavi biçimi olduğunu, ancak bu ilaçların herşeyi çözmeye yetmeyeceğini belirtiyor. Dr. Dubuisson, “Bu ilaçlar çok pahalı ve herkes için kullanamayacağız. İlaçlar enjeksiyon yoluyla uygulanmalı. Ve tüm dünyaya yetecek kadar maalesef yok “ diyor.
Dünyanın her yerinde bilim adamları, aşıyı tamamlayıcı başka yollar araştırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dayanışma deneyleri çerçevesinde, hastaneye kaldırılan hastalar üzerinde, genelde diğer endikasyonlar için kullanılan üç yeni ilacı test etmeye başladı. Pfizer ve Merck, virüsü önlemek için yeni bir ilacı test ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *