Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Sivas
Hafif kar yağışlı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1247 %0.09
43,5269 %0.88
Ara
Sivas Memleket Konya 800 Yıldır Sofralarda

800 Yıldır Sofralarda

Konya'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan etliekmek, 800 yıl boyunca sofralardan eksik olmadı.

Konya'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan etliekmek, 800 yıl boyunca sofralardan eksik olmadı. Özellikle düğün sezonlarıyla birlikte rağbet gören bu lezzet, et, domates, biber ve soğanın buluştuğu eşsiz bir tat olarak biliniyor. Anadolu Selçukluları dönemine dayanan etliekmek, Konya'da hala büyük bir özenle hazırlanıyor.

Etliekmeğin Tarihçesi ve Günümüzü

Konya'da etliekmek, 1200'lü yıllarda Kadınhanı ilçesindeki Raziye Hatun Hanı'nda misafirlere sunulmuş ve o zamandan bu yana yöresel bir lezzet olarak biliniyor. 50 yıllık etliekmek ustası Mustafa Ortaabacı, etliekmeğin tarihçesi hakkında şu bilgileri verdi: "Etliekmeğin tarihi 1200'lü yıllara dayanıyor. Kadınhanı'ndaki handan Konya merkeze yayıldı. 1975'ten beri bu lezzetle ilgileniyorum. Eskiden 220 gram mayalı hamur kullanılarak yapılan etliekmek, 20 santim eninde ve 60 santim boyundaydı. İçinde 100 gram et ve 50 gram sebze bulunuyordu. Ancak günümüzde bu geleneksel yöntemler azaldı. 1980'lerden sonra etliekmek akşam servisine döndü ve 1990'lı yıllarda metrelik ince uzun mayalı etliekmekler yapılmaya başlandı."

Etliekmeğin Hazırlanışı

Ortaabacı, etliekmeğin hazırlanış süreci hakkında da bilgi verdi: "Sabah dükkanımızı açarız. Hava şartlarına göre hafif ılık su ve soğuk su ile hafif mayayla tuzlu hamurumuzu yoğururuz. Saat 10:30 gibi servis başlar. Meşe odunu kullanarak pişiririz, bu yöntem lezzeti artırır. Etliekmeğin olmazsa olmazları ise soğan, yeşil kapya biber ve domates. Ölçü olarak 1 kilo et, 300 gram soğan, 700 gram domates ve 300 gram biber kullanırız."

Geleneksel Tarife Dönüş

Etliekmeği eski usul tercih eden Kenan Kara, "Eski tip etliekmek daha iyiydi. Şimdi uzatıyorlar ve hamurlar daha ince oluyor, bu nedenle et biraz az pişiyor. Eski usulü tercih ediyoruz" dedi.

Muzaffer Usta ise, "Konya'nın etliekmeği mayalı hamurdan yapılır. Eskiden etliekmekler fazla uzatılmazdı, gerçek etliekmek yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 20 santim enindeydi. Şimdi ise kıtır kıtır yapılıyor, bu durum etliekmeğin doyuruculuğunu azaltıyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *