Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0016 %0.02
41,1358 %-0.06
Ara
Sivas Memleket Kayseri "Kültepe Peyniri"nin Sırrı Çözülüyor

"Kültepe Peyniri"nin Sırrı Çözülüyor

Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde Bulunan Tabletler, 4 Bin Yıl Önce Var Olan "Kültepe Peyniri"ni Ortaya Koyuyor

Kayseri'nin tarihi Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde yapılan kazılar, 6 bin yıl öncesine ait peynirle ilgili ilginç bulguları gün yüzüne çıkarıyor. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığındaki kazı ekibi, bölgede bulunan tabletlerden 4 bin yıl önce "Kültepe Peyniri" olarak adlandırılan özel bir peynirin varlığını belgeledi.

Kayseri'nin tarihî Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde yapılan kazılar, Anadolu'nun ticari ve sosyal yaşamına dair benzersiz bilgiler sunmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleştirilen kazılarda elde edilen bulgular, bölgenin 6 bin yıllık geçmişine ışık tutuyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bölgede bulunan yazılı tabletlerden elde edilen bilgilere göre, günümüzden 4 bin yıl önce insanların seyahatlerinde yanlarında taşıdıkları "Kültepe Peyniri" olarak bilinen özel bir peynir olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Kulakoğlu, "Bu tabletler, o dönemdeki ticaretin ve günlük yaşamın detaylarını gözler önüne seriyor. Kültepe'nin özgün peyniri olan 'Kaniş Peyniri', dönemin insanlarının seyahatlerinde beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları özel bir ürün olarak öne çıkıyor" dedi.

Bugünkü coğrafyada olduğu gibi o dönemde de tarım ve hayvancılığın önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Kulakoğlu, "Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kayseri, tarımsal ürünleri ve özellikle peyniriyle tanınır. Kültepe'deki bulgular da bu geleneğin çok eskilere dayandığını gösteriyor. Asurluların bıraktığı belgelerde, 'Kaniş Peyniri' gibi özel ürünlerin adları geçiyor. Bu, o dönemin ticari ve kültürel zenginliğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *