MEHMET TIPRAN
37. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, eczacılık tarihinin insanlık tarihi ile başlayan köklerinin yüzyıllar öncesine dayandığını, ancak eczacıların halen sorunlarının çözülemediğini ve ilaç yokluklarının devam ettiğini söyledi.
İlaç fiyatlarına yapılan zam ve ilaç ihracatının ardından son aylarda ciddi sorunlar yaşandığının altını çizen Başkan Eren, “İlaç fiyatları ve ilaç ihracatının artması bir çok ilacın temini noktasında sorun teşkil etti. Çocuk antibiyotikleri, ağrı kesici ateş düşürücü şuruplarda, göz damlaları kalp, hiper tansiyon ve diyabet gibi diğer kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlarda, bazı kanser ilaçlarında ciddi sorun var. Hayati öneme haiz ilaçlarda ciddi anlamda temin sıkıntısı çekmekteyiz.” dedi.
Ankara’da yapmış oldukları eylemde ilaç yokluklarını da gündeme getirdiklerini ve sadece bu konuda geçen hafta somut adım atıldığını açıklayan Başkan Eren, “Bütün sorunların içerisinde sadece somut bir geri dönüşü ilaç yoklukları ile ilgili aldık. İlaç yoklukları ülkemizdeki kur farkı ve referans ilaç fiyat uygulamasından kaynaklı. Bir çok ilaç ülkemizde, yurt dışından daha ucuz. Bu sebeple ilaçlar tekrar yurt dışına çıkarılabiliyor. Bunu yapan ihracat firmaları ve ihracat depoları var. Zaten piyasada bulunmayan ilacı dışarıya çıkardığımızda halkımız ilaca ulaşamıyor. Bu konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklama yaparak belirli bir süre ilaç ihracatına sınırlama getirildiğini beyan etti. Alınan önlemlerin ardından 1 haftalık bir süre geçti ancak henüz etkilerini göremedik. Hafta sonu nöbetçi kalan eczacılar ile günlük nöbetçi olan eczacılar ilaçları halen bulamadıklarını belirtiyorlar. Eczanelerimiz nöbete kaldığında çocuğunun ilacını almaya gelen bir aile ile karşı karşıya geliyor. Ya da raporlu ilacını almak adına eczane eczane dolaşıp temin etmek isteyen hasta veya hasta yakınına ‘bu ilacınız yok temin edemiyoruz’ demek çok üzücü ve yorucu oluyor. Gerçekten hastalarımız ve bizler çok mağduruz. Böyle olduğu içinde 20 Şubat’ta geçmesi gereken fiyat güncellemesi 15 Aralık’a çekildi. İnşallah önümüzdeki günlerde ilaç yoklukları son bulur diye ümit ediyoruz. Şuan ihracat askıya alındı ama firmalardan eczacılara veya depolara geri dönüş olmadı. Hastalara ilaç temin etmek adına da eczaneler arasında sürekli ilaç alışverişi oluyor. Reçetede bulunan kalemlerin tek bir eczaneden girilmesi lazım. Bu konuyu kendi aramızda çözmeye çalışarak ilaç olan eczanelere hastalarımızı yönlendirerek çözmeye çalışıyoruz. Bu durum geçici bir çözüm.” ifadelerini kullandı.