MEHMET TIRPAN
Kene tedavisi noktasında en tecrübeli olan hastanenin Cumhuriyet Üniversitesi olduğunu aktaran Cımhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kene vakaları ve durumu ağır olan hastaların genellikle Cumhuriyet Üniversitesi’ne tedavi için geldiğini bundan dolayı da ölüm oranın yükseldiğini söyledi.
Yozgat, Tokat, Erzincan, Çorum ve Bingöl gibi bir çok ilden Cumhuriyet Üniversitesi’ne hasta geldiğini hatırlatan Yıldız, “Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanemiz sadece Sivas’a değil çevre illere de sağlık hizmeti veriyor. Günlük hastanemize 3 - 4 bin hasta geliyor. Hastanemizde her gün yapılan ameliyat sayısı ise 150-200 arası. Bu sayılar yaz aylarında ciddi artış gösterebiliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) ile ilgili de tecrübemiz olduğundan dolayı çevre illerden gelen hastalarımızın ardından vefatlarda oluyor.” dedi.
Özellikle yaz döneminde KKKA vakalarının arttığının altını çizen Rektör Alim Yıldız, “Yaz aylarında kenelerin ortaya çıkması ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı artıyor. Daha önceden şehir dışından çok hasta geliyordu ancak son zamanlarda kentteki vaka sayısı da arttı. İlçelerde vakalar görülüyordu ancak merkezde de vakalar görülmeye başladı. Bu sebeple tarımla, hayvancılıkla uğraşan insanların kene popilasyonunun yoğun olduğu dönemlerde dikkat etmelerini istiyoruz. Yine piknik amaçlı yeşil alanları tercih eden hemşehrilerimizinde bu konuda duyarlı olmalarında fayda var.” ifadelerini kullandı.
“ARŞİVLERİN DİJİTAL ORTAMA TAŞINMASI SÜRÜYOR”
Hasta dosyaları ve diğer birimlerdeki önemli evrakların dijital arşive taşınması noktasında çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekleyen Rektör Alim Yıldız, “Dijital arşivle ilgili 1 yılda yapılabilecek aktarımı 2 ayda bitirdik diyebiliriz. Diğer birimlerdeki evrakların da dijital arşive aktarılması konusunu ciddi bir çalışma var. Hasta bilgilerinin bulunduğu hastane arşivimiz de bu konuda önemli. Hasta dosyalarının da artık dijitale geçmesi gerekiyor. Hasta dosyalarına zaman zaman ulaşılamıyor. Bu dosyaların da dijitale aktarılması önemli. Bu konuda da bir ekip oluşturduk. Ekipteki arkadaşlarda çok iyi mesafe kat ettiler.” şeklinde konuştu.