Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Sivas
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Sivas’ta Acil Sivil Arama Kurtarma Derneği Deprem Bilinci İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Sivas’ta Acil Sivil Arama Kurtarma Derneği Deprem Bilinci İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Acil Sivil Arama Kurtarma Derneği İl Başkanı Hilal Yücel ve Başkan Yardımcısı Zerda Uçar, derneğin faaliyetleri ve afet bilinci konularında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan yetkililer, afet farkındalık eğitimlerinin önemine dikkat çekti.

Derneğin kuruluş sürecine değinen İl Başkanı Hilal Yücel, “Acil Sivil Arama Kurtarma Derneği 18 Mayıs 2023 tarihinde kurulmuş olup, o günden bu yana aktif olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Sivas’ta da iki yıldır varız ve yaklaşık bir yıldır burada çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Başkan Yardımcısı Zerda Uçar ise gençlerin dernek faaliyetlerine ilgisine vurgu yaparak, “İki yıldır başkanımızın da belirttiği gibi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Gençlerle birlikte, vatanımıza ve milletimize hayırlı bireyler olmak için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sivasta Acil Sesli Arama Kurtarma Dernegi Deprem Bilinci Icin Calismalarini Surduruyor-1

AFAD Gönüllüsü Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?

AFAD gönüllüsü olmak isteyenler için yaş sınırını açıklayan yetkililer, “Minimum 15 yaşında olmak yeterli, maksimum yaş sınırı ise yok. Herkes AFAD gönüllüsü olabilir.” dedi.
 

Türkiye’de Kaç AFAD Gönüllüsü Var?

Türkiye genelinde AFAD gönüllülerinin sayısına ilişkin konuşan yetkililer, “Derneğimizin ülke genelinde 200 gönüllüsü var ve hepsi sahada farklı illerde aktif olarak görev yapıyor.” bilgisini paylaştı.
 

Dernek Hangi Çalışmaları Yürütüyor?

Acil Sivil Arama Kurtarma Derneği, yalnızca afet anlarında değil, toplumun bilinçlenmesine yönelik birçok etkinlik düzenliyor. Yakın zamanda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında kadınlar için özel bir organizasyon düzenlediklerini belirten Hilal Yücel, “Kadınlar el emekleriyle şeker yapıyorlar. Ayrıca farkındalık oluşturmak için işaret dili eğitimleri veriyoruz. Bunun yanı sıra afet farkındalık eğitimleri de devam ediyor.” dedi.
Yetkililer, afet farkındalık eğitimlerinde özellikle deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları bilinçlendirdiklerini belirtti.
Sivasta Acil Sesli Arama Kurtarma Dernegi Deprem Bilinci Icin Calismalarini Surduruyor 4

AFAD Gönüllüleri Hangi Eğitimlerden Geçiyor?

AFAD gönüllülerinin çeşitli eğitimlerden geçtiğini belirten yetkililer, “Öncelikle destek afet eğitimi ve internet üzerinden temel afet eğitimini tamamlamak gerekiyor. Eğer arama-kurtarma gönüllüsü olmak isteniyorsa, bir STK üyesi olmak şart. Burada en az beş farklı modül tamamlanmalı. Bu modülleri bitirdikten sonra akreditasyon süreci başlıyor ve sonunda tam teşekküllü bir arama-kurtarma gönüllüsü olunabiliyor.” şeklinde konuştu.
Deprem Haftası kapsamında yaptıkları çalışmalara da değinen yetkililer, “1-7 Mart Deprem Haftası’nda elimizden geldiğince afet farkındalık eğitimlerine katılıyoruz. Kendi çevremizden başlayarak tüm toplumu bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi ve depremi sadece 6 Şubat gibi büyük felaketler yaşandığında değil, her zaman hatırlamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 

Verilen Eğitimler Yeterli Mi?

Deprem bilincine yönelik verilen eğitimlerin yeterli olup olmadığı sorusuna ise, “Bunun kararını biz veremeyiz ama bence eğitimler yeterli. Yangın eğitimi de dahil olmak üzere tüm afet eğitimlerini tamamlıyoruz. En son aşamada akreditasyon süreci var ve bu en üst seviye eğitimimiz. Bu süreç, bir gönüllünün tam anlamıyla hazır hale gelmesini sağlıyor.” yanıtını verdiler.
 

Deprem Anında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yetkililer, deprem sırasında hayati önem taşıyan kuralları şu şekilde sıraladı:
•    Üst katlarda bulunan vatandaşlar kaçmaya çalışmamalı. Çünkü birçok kişi deprem boşluğunda yakalanarak hayatını kaybetti.
•    "Çök-kapan-tutun" yöntemi uygulanmalı. Sağlam bir mobilyanın yanında cenin pozisyonunda yatarak korunmak gerekiyor.
•    Uzun süren depremlerde kapılar açılmadığı için, güvenli bir noktada beklemek daha sağlıklı olacaktır.
•    Merdivenlerden ve asansörlerden uzak durulmalı. 6 Şubat depreminde en fazla can kaybı bu alanlarda yaşandı.
Yetkililer, bilinçli hareket edilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşları afet farkındalık eğitimlerine katılmaya davet etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *