Yozgat’ta Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı olan ekmek kadayıfı, iftar sofralarında önemli bir yere sahip. Hem evlerde hem de Meydan Yeri Caddesi’nde kurulan tezgahlarda hazırlanan bu geleneksel tatlı, kent sakinleri ve şehri ziyaret eden misafirlere sunuluyor. Ekmek kadayıfı, özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda sıkça evlerde yapılırken yumuşak dokusu ve şerbetli lezzetiyle iftar sonrası tatlı ihtiyacını karşılıyor.
Yozgat’ın geleneksel tatlısı olarak nesilden nesile aktarılan ekmek kadayıfı, 100-150 yıllık bir geçmişe sahip. Bu tatlı, Ramazan ayında evlerde misafirlere ikram edilerek, Yozgat’ın kültürel mirasını yaşatıyor. Yozgat’ta 6 yıldır yaşayan Burak Aydın, "Ekmek kadayıfı, Türkiye’nin birçok yerinde yok. Yozgat’a has, kendine özgü bir tatlı" diyerek bu lezzetin önemini vurguladı.
Ekmek kadayıfı tatlısını 15 yıldır yapan Ali Osman Bekdemir ise, "Yozgat genelinde yapılan bir tatlıdır. Ramazanlarda torunlarım Yozgat’a gelmeden önce mutlaka ekmek kadayıfı isterler" ifadelerini kullandı.