SEYİT ÖMER YILDIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Şubat 2019 tarihinde Sivas'a yaptığı ziyarette, "Kenevir üretimini artırma kararımız çerçevesinde Sivas'ı 20'nci il olarak listeye eklemeyi planladık. Artık Sivas’ da kenevir üretecek" açıklaması sonrasında kenevir tohumları ilimizde toprakla buluştu.

Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü karşısındaki alana ekimi gerçekleştirilen kenevirle ilgili bilgiler veren Vali Salih Ayhan, “Sivas tarım potansiyeli çok yüksek bir il. Temel hedefimiz hem tarımsal potansiyeli arttırmak hem de ürün çeşitliliğini daha da genişletmek. Sivas bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Hakikaten özel önemi olan, katma değeri yüksek olan, birçok sektörde ana hammadde olarak kullanılan kenevir üretimi içinde bugün Sivas’ın potansiyellerinden biri de kenevir ve sahada kenevir ekimi gerçekleştiriyoruz” dedi.

Sivas halkının keneviri çok arzu ettiğini ve istediğini hatırlatan Vali Ayhan; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve bakanlık genelgesi ile Sivas’ımızda kenevir ekilebilir iller arasına giren yirminci il oldu. Ve karar vermek güzel, bundan dolayı büyüklerime teşekkür ediyorum. Önemli olan bu kararı isteyen bu izni isteyen Sivas halkına karşılık verilmesi gerekiyordu. Bunun içinde gerek Sivas İl Özel İdaremiz gerek Tarım Orman İl Müdürlüğü’müz sahada çalışmalar yaptı. Bunun genel olarak çalışmasını yaptı, çiftçilerimizi bilgilendirdi ve ilk tohumlarımızı da şimdi atıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK MODELİNİ DEVREYE SOKTUK”

Şuan altı çiftçiye tohum desteği vererek 170 dekar ekimini gerçekleştirdiklerini aktaran Ayhan; “ İnşallah önümüzdeki yıl hedefimiz bin dekar olarak belirledik ve ekeceğiz. Tabi burada özelde bir sistem kurduk, sadece çiftçiye “ek” demekle bu iş olmuyor. Çiftçiyi hem bilgilendirmemiz lazım, hem de ektiği ürünü alıp bunu ilgili sektörlere de aktarabilmemiz lazım. Dolayısı ile “Sözleşmeli üreticilik” modelini devreye soktuk. Burada yatırımcı arkadaşımız gözünü karartarak bir yatırım yaptı, burada işleyecek hemde SİVTAŞ şirketimizle sözleşmeli olarak ekim gerçekleştirecek. Dolayısıyla böyle bir iş birliği ile güç birliği ile bu işi de başardık. Sivas’ımızın hep güzelliklerle anılmasını gerektiğini söylüyoruz, üretimle anılması gerektiğini söylüyoruz. Bununda bir yansımasını bugün hep birlikte gerçekleştirdik. Sivas’ımıza hayırlı olsun, Çiftçilerimize hayırlı olsun” diyerek açıklamasını sonlandırdı.