Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yüksek rakımlı bölgelerde yetişen ve halk arasında "ağlayan gelin" ile "hüzün çiçeği" olarak bilinen ters laleler, Elazığ’ın Palu ve Arıcak ilçelerinde ilk baharla birlikte görsel şölen sunuyor. İlkbahar mevsiminde kısa süreli çiçek açan ters laleler, dağlık bölgelerin yanı sıra, ilçeye bağlı yüksek rakımlı köylerde yaşayanlar tarafından bahçelere ekilerek nesli tükenmesin diye koruma altına alınıyor.
Ters laleler, Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş'ta görülüyor. Yılda sadece iki hafta açan, nesli tehlike altında olan ters lalelerin, bir tanesini koparan kişiye 244 bin 115 lira idari para cezası kesiliyor.
Ayrıca, ilk defa 1998 yılında Elazığ’ın Baskil ilçesinde toplanan ve bilim dünyasına yeni tür olarak kazandırılan 'fritillaria baskilensis', bir tek Baskil ilçesinde yetişiyor. Baskil’in mor renginde ters lalesi olarak bilinen ve 2 haftalık ömür olan baskilensis, fotoğraf karelerine yansıdı.
Elazığ'ın endemik çiçekleri ters lale ve baskilensis'i koparmak, bu yıl 488 bin 630 liraya kadar idari para cezasına tabi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, bu nadide çiçekleri korumak için sıkı denetimler yapıyor.
Neden Bu Kadar Pahalı?
- Ters laleler ve baskilensis, nesli tükenmekte olan endemik türler.
- Her ikisi de sadece Elazığ'da belirli bölgelerde yetişiyor.
- Kısa bir ömürleri var (yaklaşık 2 hafta).
- Koparılması veya başka şekilde taşınması, biyolojik çeşitliliği tahrip ediyor.
Ceza Ne Kadar?
- Her bir ters lale veya baskilensis çiçeği için 244 bin 315 lira idari para cezası kesiliyor.
- İkisini koparan kişiye toplamda 488 bin 630 lira ceza veriliyor.