Sümeyra DENİZ

Sivas’ta 17 yıldır daktilosu ile arzuhalcilik yapan emekli memur Turgut Ertuğ; Arzuhalcilerin en başta gayesi vatandaş ile adliye arasında ki bağlantıyı sağlamak olduğunu söyleyerek vatandaşın derdini, istek ve temennilerini, şikâyetlerini kâğıda döktüğünü anlattı.  Mesleğini en orijinal hali ile daktilo kullanarak yapan Ertuğ; “Şimdi ki nesil arzuhalciler bu işi bilgisayarla yapmakta ben ise daktilo kullanıyorum 47 senedir daktilo kullanıyorum, daktilonun çıkardığı ses bana mutluluk veriyor” dedi.

Arzuhalcilik mesleğinin Osmanlı zamanından beridir süregelen bir meslek olduğunu belirten Ertuğ; “ Bir rivayete göre Osmanlının ilk arzuhalcisi Sultan Abdülaziz zamanında yaşamış asıl mesleği hekimlik olan Marko Paşadır, anlat derdini Marko Paşa’ya deyimi ise buradan gelir. Derdi olan arzı olan şikâyeti veya isteği olan bize gelir biz arzuhalciler ise gelen vatandaşı en iyi şekilde dinler, arzuhalimizi ona göre kâğıda dökmeye çalışırız” şeklinde konuştu.

Sivas Sokaklarında Arzuhalcilere Rastlamak Hala Mümkün

Emekli olduktan sonra bir boşluğa düştüğünü ve yapılabilecek en güzel mesleklerden biri olan arzuhalciliğe başladığını aktaran Ertuğ; “Boşanma davası, temyiz yaş büyültme küçültme dilekçeleri yazıyorum, para her şey değildir ve kefeninde cebi yoktur bazen bir Allah razı olsun bile yeterlidir diyorum ve vatandaşa yardımcı oluyorum yazdığım dilekçelere olumlu cevap geldiğinde vatandaş bana geri dönüş yapıyor bu da beni oldukça mutlu ediyor” diyerek sözlerini sürdürdü.