Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM “AHİLİK DERS OLARAK OKUTULMALIDIR”

“AHİLİK DERS OLARAK OKUTULMALIDIR”

HANİFE KANAT

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, ahiliğin önemini anlattı. Meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören çırak ve kalfaların ahilik teşkilatını iyi bilmesi gerektiğini söyleyerek açıklamalarda bulundu.

Ahiliğin 800 yıl öncesi Ahi Evran Veli tarafından kurulduğunu ve günümüzde bu teşkilatın esnaf teşkilatı olduğunu vurgulayan Başkan Hakan Demirgil; “Ahilik teşkilatımızda kardeş anlamına gelmektedir. Ahilik din, dil , ırk ve mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Ahilik teşkilatı usta, kalfa ve çırak ilişkisine önem verir. İnsanlar arasındaki ticareti ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve mesleki ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkesini esas almıştır. Bu teşkilat iş ahlakını savunan, sermayesi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilat olması nedeniyle esnaf kültürünün oluşmasında ve gelecek nesillerle aktarılmasında, güvenli ticaretin yapılmasında çok önemlidir. Ahilik olmasaydı esnaflık ve ticaret bu kadar yaygın olamazdı. Alaylı olarak yetişen ustalar, büyüklerinde öğrenmiş olduğu bilgiler ve uygulamalar ile okul okumuş kadar oluyordu. Yine ticaretin güvenilir ve dürüst yapılması da Ahilik sayesinde olmuştur.” dedi.

Meslek liselerinde alınan eğitimin de çok önemli olduğunu dile getiren Demirgil; “Mesleki teknik eğitim, alan itibariyle orta öğretim, çıraklık eğitimi ve usta öğreticilik başta olmak üzere geniş bir alanı kapsamaktadır. Ülkemizin vazgeçilmez ihtiyacı olan ara insan gücünün sadece öğretimini hedefleyen çalışmaların ve düzenlemelerin ahilik anlayışıyla yeniden ele alınması ve Milli Eğitim müfredatında yer alması gerekmektedir.  Ahilik teşkilatının yansıttığı değerler eğitim modeli günümüz şartlarına uyarlanarak özellikle meslek liselerinde ve mesleği eğitim merkezlerinde ders olarak okutulmalıdır. Bu konuda girişimlerde de bulunuyoruz. Ahiliğin ders olarak okutulması için Milli Eğitim müfredatına konulmasını talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *