Mehmet TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, üniversite sanayi şehir iş birliği kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sivas’ta ilk kez Sağlık Bakanlığı tarafından CÜSEM ilk yardım eğitim merkezi açıldığını vurgulayan Rektör Yıldız, “Şehrimizdeki birçok kuruluşa ilk yardım eğitimi vermekteyiz. Ayrıca meslek odalarından gelen talep üzerine bilirkişilik eğitim kuruluşu yetkisi de alarak çevre iller dahil bu konuda eğitim almak isteyenlere kurslar düzenlenmekte” dedi.

Engellilere Yönelik Yapılan Çalışmalar hakkında da bilgiler veren Yıldız, “Hepimizin birer engelli adayı olduğumuz düşüncesinden hareketle, engelli öğrenci personel ve vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için kurduğumuz CENGEL Birim Koordinatörlüğünce çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu kapsamda üniversite personelimize işaret dili kursları düzenlenmekte, üniversite yerleşkesi engelli dostu olacak şekilde dizayn edilmekte ve engellileri sosyal yaşama adapte edebilme adına sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Yine Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında Mühendislik Fakültesindeki akademisyenlerimiz sık sık sanayicilerimiz ile bir araya gelerek kamu, sanayi ve üniversite iş birliği ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmiştir. Yine bu kapsamda Sivil Toplum Kuruluşları ve sanayi temsilcileri ziyaret edilerek karşılıklı görüş-alışverişi yapılmaktadır. Cumhuriyet Teknokent Birimimiz 10 bin 500 m² ‘lik kapalı alanda, yeni AR-GE binası ile 100 firmaya hizmet verecek kapasiteye ulaşmıştır. Bilgi birikimini ürüne dönüştürmek isteyen akademisyenler, Üniversitelerimiz ile çalışmak isteyen sanayi kuruluşlar ile görüşüyor. Ofislerde enerji, sağlık, turizm, çevre, mühendislik, savunma, bilişim/yazılım ve hayvancılık sektörlerinde hizmet veren firmalar bulunmaktadır. Bugüne kadar 80 proje üretilmiş 29’u sonuçlanmış ve 6’sının da patenti alınmıştır. Halen AR-GE’de 63, destek ofislerinde 42 kişi görev yapmaktadır” ifadelerini kullandı.