MEHMET TIRPAN

2021 Yılı 3. Dönem il Koordinasyon Kurulu ve İl İdare Şube Başkanları toplantısı Vali Salih Ayhan Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda yürütülmekte olan yatırımlar ve proje çalışmaları, ilimizdeki ekonomik gelişmeler, yatırımlar ve hizmetlerle ilgili koordinasyonu gerektiren konular görüşüldü.

Geçmişte yapılan yatırımların meyvelerini almaya başladıklarının altını çizen Vali Ayhan, 2021 yılı projelerimizin için hasat dönemi olacak demiştik. Eğitim, tarım, turizm ve sanayideki vizyon projelerimizle ve genel kamu yatırımlarımızla 2021 yılı şehrimiz için bereketli bir yıl oluyor” dedi.

Sivas’ta üretilen projelere destek mekanizmalarını kullanarak kaynak bulduklarını vurgulayan Ayhan, “Sivas, proje üretme ve üretilen projelere kaynak bulma noktasında oldukça başarılı bir şehirdir. Proje bazlı destek mekanizmalarını çok iyi bir şekilde kullanıyoruz. Bu mekanizmalardan biride ORAN Kalkınma Ajansı ve DAP gibi. Mesela Orta Anadolu Kalkınma Ajansını en etkili kullanan illerin başında Sivas gelmektedir. Sivas’ın daha fazla katkı alması için hep birlikte gayret gösteriyoruz. Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023 yılına kadar ilimizde OSB’de 100 istihdam ve üretim kapısı kazandırmaya yönelik bir hedef ortaya koyduk. Hedefimize ulaşacağımız çok rahat söyleyebilirim. Bütün yatırımcılarımızı motive ediyoruz ve önünü açıyoruz. Yatırımcılarımız önemsiyoruz. Tüm kurumlarımızla birlikte hedefimize ulaşacağımızı net bir şekilde ifade edebilirim. Bugüne kadar 60’ya yakın firmaya OSB’de yer tahsisi yapıldı. Bayramdan sonra yeni hizmete başlayacak olan firmalar var. Yine Demirağ Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yatırım ve çalışmalarda devam ediyor. Seneye bu zaman Demirağ OSB’de yeni fabrikaların kurulacağını tahmin ediyoruz. Sadece bölgede kurulacak olan vagon fabrikası ilk etap da imalata başlayacak. 1 yıl sonra bu fabrikamız bin kişiye istihdam sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.

“SALGIN KONUSU GÜNDEMİMİZDEN DÜŞECEK”

Uzun süredir hayatı olumsuz etkileyen salgınla mücadelenin devam ettiğini belirten Vali Ayhan, “Dinamik bir karar mekanizması ile salgınla mücadelemizi sürdürüyoruz. Salgının seyrine göre gerekli dönemsel uygulamalarla sosyal hayatı düzenliyoruz. Şuan salgında yeni bir döneme geçtik. Aşılanma faaliyetlerimizin hızlanması ile beraber neredeyse tüm alanlarda normalleşmeye gidildi. Yüzde 60 aşılama oranını geçtik. İl nüfusumuzun çok ciddi anlamda artmasına rağmen vaka sayımızda bir artış olmadı. Uzun bir süredir gündemimizin ilk sırasında yer alan salgın konusunun gündemimizden düşeceğine inanıyorum. Salgının bir bahane olarak kullanılmasına ve kamu hizmetlerinin aksatılmasına, projelerin sekteye uğratılmasına asla izin vermedik. Tam aksine daha kararlı ve azimli bir şekilde aile ortamında çalışma yaptık” şeklinde konuştu.

PROJE VE YATIRIMLAR HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Son olarak Sivas’ta devam eden proje ve yatırımlara da değinen Vali Ayhan, “2021 yılı Haziran ayı itibari ile 33 kurum ve kuruluşun yatırım programlarında yer alan bin 164 adet projenin yer aldığı görülmekte. Söz konusu projelerin toplam bedeli 24.9 milyar TL olup bunun yaklaşık 11.9 milyar TL’si önceki yıllarda harcanmıştır. 2021 yılı ödenek toplamı 3 milyar 688 Milyon TL olup dönem sonu itibari ile 843 milyon TL harcama yapılmıştır. Yatırımların gerçekleşme durumuna bakıldığında bin 164 adet yatırımdan 84 adetinin inşaat uygulaması tamamlanırken 288 adet yatırım ise inşaat uygulama aşamasında. 284 yatırım ihale aşamasında. 500 adet yatırım ise başlamayan projede diğer aşamadaki yatırımlardır. Bin 164 yatırımın 771 adeti kırsal alt yapıya yöneliktir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.