MEHMET TIRPAN

Kente gelen yerli ve yabancı gurbetçiler Sanayi Mektebi, Savaş Atları Müzesi, Zanaatkarlar Çarşısı ve bir çok tarihi mekanı gezmeden ilden ayrılmadılar. Kontrolü İl Özel İdaresi’nde olan, işletmesi ise Buruciye A.Ş’de olan ilimizdeki birçok müze ve çarşıyı bu yıl binlerce insan gezdi. En çok gezilen yerlerin başında ise Hamidiye Kültür Bahçesi geldi. Bu yıl Hamidiye Kültür Bahçesi’ni bu yıl günümüze dek 301 bini aşkın kişi ziyaret etti. Hamidiye Kültür Bahçesi’nin yanı sıra Şehir Müzesi’ni 49 bin 322, Sanayi Mektebi’ni 41 bin 662 kişi, Zanaatkârlar Çarşısı’nı 29 bin 200 kişi, Savaş Atları Müzesi’ni 132 bin 445 kişi, Ferhan Ata Sporları Merkezi’ni 130 bin 213 kişi ziyaret etti. Kitap okumayı seven 83 Bin 840 kişi ise Şale Kitap Kahve’ye uğrayarak boş vakitlerini kitap okuyarak geçirdi.

KENTTEN MUTLU AYRILDILAR

Kış aylarına yaklaşılması sebebi ile yaşadıkları ülke ve illere geri dönen hemşehrilerimiz kentin dört bir tarafındaki müzeleri gezerek adeta geçmişe yolculuk yaparak kentten mutlu ayrıldılar. 1884 yılında Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılan tarihi Valilik binasında hizmete açılan Şehir Müzesi’ni yeni olmasına rağmen kısa bir sürede 49 bin 322 ziyaretçi içerisinde İçerisinde Sivas’ın kronolojik tarihini, Tarih Öncesi Devri, Hititler Dönemi, milattan önce Sivas’ta hüküm süren medeniyetler, Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, İlk Beylikler dönemi, Selçuklu Dönemi, İkinci Beylikler Dönemi, Osmanlı Dönemi ve Milli Mücadele Dönemi’ne ait eserleri inceledi.

2021 yılında açıldığı kısa süreden beri yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret ettiği Şehir Müzesi’nde yine kentin tarihi mekanları, Aşık Veysel, Kangal köpeği, konaklar, kentin spor geçmişi, arkeolojik bulgular ve yöresel ürünler ile ilgili bölümler de yer alıyor. Müze içerisindeki El Zanaatkarlar Çarşısı’nda ise Halı ve Kilim Atölyesi, Müzik Aletleri Atölyesi, Sivas Ağızlığı ve Sivas Kalemi Atölyesi, Sivas Bıçağı Atölyesi, Sivas Tarağı Atölyesi, Gümüş Atölyesi ve Bakır Atölyesi gibi el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri yer alıyor.

SANAYİ MEKTEBİNİ DE YAKLAŞIK 42 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Osmanlı döneminde inşa edilen geçmişte uzun bir süredir de Kadın Cezaevi olarak kullanılan ve sonrasında Sanayi Mektebi Müzesi’ne dönüştürülen yapıya, ilgi her geçen gün artıyor. Sivas’ın geçmişini geleceğe taşıyan müzeyi bu yıl 41 bin 662 bin ziyaretçinin gezdiği biliniyor. Uzun süre kadın cezaevi olarak kullanılması sebebi ile de müzenin içerisindeki bir odada geçmiş yıllarda hükümlü olarak cezasını çeken insanlarında halen izleri yer alıyor. Müzemizin içerisinde Abdülhamid Han’ın tarihi ve o döneme ilişkin canlandırmalar da mevcut.

SİVAS’A ÖZGÜ EL SANATLARINI DA 29 BİN 200 KİŞİ İNCELEDİ

Anadolu'nun ahilik geleneği ile yıllarca icra edilen ve kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının gelecek nesillere aktarılması sağlayacak olan Zanaatkârlar Çarşısı’nı da  gezmeyi ihmal etmeyen 29 bin 200 misafirimiz Sivas’a özgü el sanatlarının yapıldığı ve sergilendiği tarihi mekanı da gezmeyi ihmal etmedi.

HAMİDİYE KÜLTÜR BAHÇESİ’NDEKİ MÜZELER DE ÇOK FAZLA İLGİ GÖRDÜ

Çeşitli bakanlıklardan destek alınarak bölgede oluşturulan müze ve diğer alanları da yakından inceleme fırsatı bulan hemşehrilerimizin 132 bin 445’inin Savaş Atları Müzesi’ni, ve 130 bin 213’ünün de Ferhan Ata Sporları Merkezi’ni gezdiği biliniyor. Kitap okumayı seven yaklaşık 83 Bin 840 hemşerimizin ise Şale Kitap Kahve’ye uğradığı da kayıt altına alınmış durumda.