Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara
Sivas Memleket Genel Sahurda Niyet Etmeden Oruç Tutulabilir Mi?

Sahurda Niyet Etmeden Oruç Tutulabilir Mi?

Ramazan ayı ve oruç ibadetini yerine getirmek isteyen müminler için önemli bir konu gündemde: "Gece niyet etmeden oruç tutulur mu?" Peki, gece niyet etmeden oruç tutulabilir mi? İşte, konuya dair önemli bilgiler.

Ramazan ayı ve oruç ibadetini yerine getirmek isteyen müminler için önemli bir konu gündemde: "Gece niyet etmeden oruç tutulur mu?" Oruç tutmaya hazırlanan vatandaşlar, çeşitli sebeplerle sahur vaktine uyanamayan ya da niyet etmeyi unutan kişiler için bu soruya cevap arıyor. Peki, gece niyet etmeden oruç tutulabilir mi? İşte, konuya dair önemli bilgiler.

Niyet Etmek Oruç İçin Şart Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, oruç tutabilmek için niyet etmek şarttır. Niyet, orucun geçerli olması için vazgeçilmez bir şarttır. Kalben niyet etmek yeterli olsa da, niyetin dil ile ifade edilmesi mendup (tercih edilen) bir davranıştır. Ayrıca, oruç için sahura kalkmak da niyet sayılmaktadır.
Sahur-1-1

Gece Niyet Etmeden Oruç Tutulabilir Mi?

Ramazan orucu ve diğer adanmış oruçlar için niyet vakti, güneşin batması ile ertesi günün tepe noktasına kadar olan süredir. İmsak vaktine kadar yapılacak niyetin geçerli olabilmesi için, imsaktan önce herhangi bir şey yenilip içilmemiş olması, yani oruca aykırı bir durumun yaşanmamış olması gerekir. Eğer imsaktan önce bir şey yenilip içilirse, gündüz niyet etmek caiz olmaz.

Gece niyet edilmesi, daha faziletli bir davranış olarak kabul edilir. Ramazan orucu için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Ancak, bu niyetin "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde belirlenmesi daha faziletli kabul edilir. Ayrıca, Ramazan'ın her günü için ayrı ayrı niyet edilmesi gerekmektedir.
 

Kaza ve Keffaret Oruçlarında Niyet

Kaza, keffaret veya herhangi bir zamanla sınırlı olmayan adanan oruçlar için ise niyetin, gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar yapılması gerekmektedir. Bu tür oruçlarda niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde bir ifade kullanılmalıdır.

Şafiî Mezhebine Göre Niyet

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlar için geceden niyet edilmesi gerekmektedir. Eğer imsak vaktine kadar niyet edilmemişse, o günün orucu geçerli olmaz. Ancak nafile oruçlar için, güneşin tepe noktasına gelmeden önce niyet edilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *