Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacak kişilere bağlanacak maaşların, 2024 yılına oranla yüzde 30 daha düşük olacağını belirtti. Karakaş, bu durumu emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısının etkili olduğunu vurgulayarak, 2024’te emekli olmanın daha avantajlı olduğunu açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşlarını bağlarken, kişinin çalışma hayatı boyunca kuruma bildirilen prime esas kazançlarına, prim ödeme gün sayısına ve aylık bağlama oranına göre hesaplama yapıyor. Karakaş, enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesinin verildiği tarihin maaş miktarını etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Engelli ve Eski Hükümlülere Müjde! Hibe Destekleri Başladı Engelli ve Eski Hükümlülere Müjde! Hibe Destekleri Başladı

"2024'te Emekli Olmak Daha Avantajlı"

Geçen yıl yapılan hesaplamalara göre 2023 yılında emeklilik dilekçesi vermenin 2024 yılına göre daha avantajlı olduğunu ifade eden Karakaş, bu yıl oranların çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Karakaş, “Bu sene, Türkiye tarihindeki en yüksek oranlar söz konusu. Emeklilikle ilgili maaş bağlanırken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mevzuatında yer alan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve gelişme hızına göre güncelleme katsayısı hesaplanıyor” dedi.

Karakaş, 2024 yılı için emeklilik dilekçesi verilen bir kişinin maaşının, 2025 yılına göre en az yüzde 30 daha yüksek olacağını belirtti. “2024 yılında emekli olmanın avantajı oldukça büyük. 2025’te emekli olanlar, 2024’te emekli olanlara kıyasla en az yüzde 31,8 ile yüzde 37 arasında daha düşük maaş alacak” şeklinde konuştu.

SSK ve BAĞ-KUR Emeklilerini İlgilendiriyor

Bu oranların sadece SSK ve BAĞ-KUR emeklilerini ilgilendirdiğini belirten Karakaş, memur emeklilerinin bu farktan etkilenmediğini söyledi. Ayrıca, 2023 yılıyla kıyaslandığında 2024 yılında en fazla emekli sayısının yaşanabileceğini öngördü.

Karakaş, “EYT düzenlemesiyle birlikte 2023 yılında en fazla emekli olan vatandaş sayısı gerçekleşti. 2024 yılı da bu trendi devam ettirebilir. 8 Eylül 2025 tarihi itibariyle SSK ve BAĞ-KUR EYT’lilerinin 25 yıllık sigorta süresi dolmuş olacak” şeklinde bilgi verdi.

Aktif-Pasif Dengesi

Aktif-pasif dengesinin EYT düzenlemesi öncesinde 2,1 olduğunu, ancak EYT ile bu oranın 1,5’in altına düştüğünü belirten Karakaş, 2024’te ortaya çıkan yüksek maaş farkının bu dengenin daha da düşmesine neden olabileceğini ifade etti.

Muhabir: İHA