HANİFE KANAT

Psikolojik Danışman Rukiye Karaca, kişilerde rastlanan depresyon ve depresyonun tedavi süreci ile ilgili bilgiler verdi.

Depresyonun sık görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Karaca; “Günlük dilimizde sıkça yer verdiğimiz depresyon hastalığı , aslında ruhsal rahatsızlıklar içerisinde en sık ve en yaygın görülen sorunlardan biridir. Depresyonun ortaya çıkmasında ve devam etmesinde , yaşanılan olaylar (yas, iş kaybı, aile içi çatışmalar, ev değiştirme, terkedilme vb.), kişilik yapısı, beyindeki kimyasal değişiklikler etkili olmaktadır.Bu faktörlerin çoğu iç içe geçmiştir ve etkileşim sonucunda depresyonu ortaya çıkarmaktadır.” dedi.

Depresyonun etkisine değinen Karaca; “Depresyon dilimize çöküntü olarak çevrilmektedir. Depresyon, süreğen bir üzüntü ve günlük işlevleri en az 2 hafta boyunca yerine getirememe olarak tanımlanabilir. Yani depresyon hastalığında; içe kapanma, eskiden zevk aldığı şeylerden zevk alamama, enerji kaybı, iştahsızlık, uyku problemleri, kaygı, konsantrasyon eksikliği, umutsuz ve karamsar hissetme, değersiz hissetme, huzursuz hissetme ve kendine zarar verme ve intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir.” İfadelerini kullandı.

DEPRESYON HIZLA ARTIYOR

Depresyonun hızla arttığını aktaran Psikolojik Danışman Rukiye Karaca; “Haziran 2022’de yayınlanan DSÖ Dünya Ruh Sağlığı Raporu'na göre, 2019 yılı itibarıyla bu ruhsal bozuklukta dünya çapında hızlı bir artış yaşanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre, bu ruhsal bozukluk, son yıllarda tıpkı COVID-19 gibi dünya çapında salgın yapmıştır ve hızını kesmeden yayılmaya devam etmektedir. Bu yüzden 21. yüzyılın başından beri depresyon hasta sayısı hızla çoğalmaktadır. Hatta yapılan araştırmalar, hemen herkesin ömrünün bir döneminde depresyona girebileceğini işaret etmektedir. Depresyon yaşayan bireylerin kimi sorunun farkında olup arayış içerisine girerken kimi de sorunun farkında bile değildir. Ne yazık ki bazı depresyon hastaları doktora gitmeyi kabul etmezler ve onlara göre bu düşündükleri ve hissettikleri gerçektir. Bazı hastalar aile zoru ile doktora gider ve gittiklerinde de bu durumun değişmeyeceğini düşünürler.” açıklamasını yaptı.

Kişiler zorlansa bile depresyonun tedavi edilebilir hastalık olduğunu vurgulayan Karaca; “Depresyon hastalığı tamamen düzebilebilir ve hastalar kaldığı yerden hayatlarına devam edebilirler. Unutmayalım ki depresyon ruhsal sorunların ‘’grip ve nezlesi ‘’gibidir. Bazen kendiliğinden geçebilir veya bu aşamada alınacak bazı tedbirler hastalığı ortadan kaldırabilir, aksi durumda alt solunum yollarına ilerleyip ciddi sorunlar haline gelebilir. Öncelikli olarak psikiyatri uzmanına başvuru yapılmalıdır.Daha sonrada profesyonel destek alınmalıdır. Bir uzmandan yardım almayı ertelemeyelim çünkü insanları hasta eden yaşadıkları olaylar değil, olaylara yüklenilen anlamlardır yani düşünceleridir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.