Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Alerjisi İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Cansever, bahar aylarında sıklıkla görülen alerjinin soğuk algınlığı gibi belirtiler gösterdiğini ve bu durumun ayırt edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Cansever'in Önemli Açıklamaları:
- Karıştırma Tehlikesi: "Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı ve yanlış tedaviler ile bu süreci uzatıp çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliriz."
- Belirtiler: Mevsimsel polen alerjisi, hastanın yaşam kalitesini düşürür. Sürekli burun akıntısı, hapşırma ve kızarıklık gibi gribal enfeksiyonlara benzeyen belirtiler gösterir.
- Doğru Tanı ve Tedavi: "Tanıyı doğru koyup tedavinin doğru yapılması bu hastalarda dramatik olarak iyi sonuçlar elde etmemizi sağlıyor."
- Korunma: Polen önlemleri: Polen alanlarına girerken koruyucu ekipman kullanmak, evi polenler daha az olduğu saatlerde havalandırmak, bal yememek, polen olduğu sezonlarda alerjisi olan kişilerin uzak durması.
- Tedavi: Semptomların tedavisidir. Hastanın yaşam kalitesini artırmak adına o hastanın tedavisini kılavuza uygun şekilde vermektir.
- Aşı Tedavisi: Tedaviden yanıt alamazsak, hasta hangi alerjene duyarlıysa o alerjinin solüsyonu ile aşı tedavisini başlatıyoruz. Etkin tedavisi 5 yıl olarak bilimsel kanıtlarda söyleniyor.
- Önceden Öngörülebilirlik: Alerjinin önceden öngörülebileceğini belirten Doç. Dr. Cansever, ailede alerji geçmişi olan çocuklarda alerjik burun iltihabı veya astım riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti.
- Bölgesel ve Hasta Bazlı Yaklaşım: Her hasta her polene alerjik olmayacaktır. Bazı hastalar sadece çayır polenine, bazen de görüyoruz ki bazı hastalar hem çayır polenine hem de ot polenine duyarlıdır.
- Yaşam Kalitesi Artabilme: Hastalık tespit edilir ve tedavi edilirse hastanın yaşam kalitesi ciddi manada düzelebiliyor.
Editör: İhlas Haber Ajansı