Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9244 %-0.09
41,1046 %-0.12
Ara
Sivas Memleket Çevre Yerli ve Milli Ata Tohumları, İsrail’in Kısırlaştırılmış Tohumlarına Alternatif Oluyor

Yerli ve Milli Ata Tohumları, İsrail’in Kısırlaştırılmış Tohumlarına Alternatif Oluyor

ISLAH PROJELERİNDE GELİŞTİRİLEN ATA TOHUMLARI, ÇİFTÇİLERİN KULLANIMINA SUNULARAK ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK.

Türkiye, İsrail’in dünyaya sattığı tek kullanımlık kısırlaştırılmış tohumlara karşı yerli ve milli ata tohumlarını geliştirerek çiftçilerin kullanımına sunmaya hazırlanıyor. Türk bilim adamları, ülkenin gıda güvenliğini sağlamak ve tarımı ileriye taşımak amacıyla verimli ve kaliteli buğday türleri üzerinde çalışıyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, gıdaya erişimin önemine dikkat çekerek, “Savunma sanayi ne kadar önemliyse, gıda da en az o kadar kıymetlidir” dedi. Prof. Dr. Karaköy, pandeminin gıdanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, gıda güvenliğini sağlamak için yerli tohumların geliştirilmesi ve korunması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Karaköy, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmak için tarımsal Ar-Ge çalışmalarına daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini ifade etti. Nüfusun 2030’larda 90 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Karaköy, bu nüfusu besleyebilmek için yeterli gıda potansiyeline sahip olmanın önemine işaret etti.

Sivas’ta sürdürülen ata tohumu çalışmalarına da değinen Karaköy, çiftçilerle yapılan işbirliği sayesinde yıllardır elden ele dolaşarak saflığını yitiren tohumların saflaştırıldığını ve çiftçilere dağıtıldığını belirtti. Ata tohumlarının hastalıklara karşı hassas olduğunu ancak kalite açısından üstün olduğunu vurgulayan Karaköy, bu tohumların ıslah çalışmaları için ebeveyn olarak kullanıldığını söyledi.

Karaköy, ülkenin iki gen bankasında, İzmir ve Ankara’da saklanan ata tohumlarının, olağanüstü durumlarda gıda güvenliğini sağlamak için önemli olduğunu belirtti. Devletin, bu tohumların korunması ve kullanılması için gerekli önlemleri aldığını ifade eden Karaköy, gelecek nesillerin bu yerli ve milli tohumlarla beslenmesinin sağlanacağını kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *