Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9332 %-0.11
41,0892 %-0.16
Ara
Sivas Memleket Çevre Vektörler Hayatımızı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Önemli Uyarılar!

Vektörler Hayatımızı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Önemli Uyarılar!

ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. ENDER YARSAN, SİVRİSİNEK, HAMAM BÖCEĞİ, BİT, KENE GİBİ VEKTÖR CANLILARLA FİZİKSEL, KÜLTÜREL, BİYOLOJİK VE KİMYASAL YÖNTEMLER İLE MÜCADELE EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, bit, hamam böceği, kene ve sivrisinek gibi vektörlerin taşıdığı hastalıklar nedeniyle halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu canlılar, sadece fiziksel rahatsızlık vermekle kalmayıp, sıtma, verem, tifo gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabiliyor.

Prof. Dr. Yarsan, vektörlerle mücadelede fiziksel, kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemlerin bir arada kullanılmasının önemini vurguladı. Fiziksel mücadele kapsamında, çöplerin düzenli toplanması, su birikintilerinin ortadan kaldırılması, evlerin temiz tutulması gibi önlemler alınması gerekiyor. Kültürel mücadele ise halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi anlamına geliyor. Biyolojik mücadele de doğal düşmanlar ve bakteriler gibi biyolojik yöntemlerle vektör popülasyonunu azaltmayı amaçlıyor. Ancak kimyasal mücadele yapılırken mutlaka yetkili kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış ürünlerin kullanılması gerekiyor.

Uzmanların Önerileri:

Evlerde Temizlik: Evlerin düzenli olarak temizlenmesi, özellikle mutfak ve banyolardaki nemli ortamların ortadan kaldırılması önemlidir.

Çevre Düzenlemesi: Ev çevresindeki çöplerin düzenli olarak toplanması, su birikintilerinin giderilmesi, bahçelerin bakımlı tutulması gerekiyor.

Pencere ve Kapılar: Pencere ve kapıların sinekliklerle kapatılması, böceklerin eve girişini engelleyecektir.

Doğal Düşmanlar: Bahçelere kuş yuvaları asılması, böcek yiyen kuşları çekecektir.

Kimyasal Ürünler: Böcek ilaçları kullanırken mutlaka etiket talimatlarına uyulmalı ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

Prof. Dr. Yarsan, vektörlerle mücadelede en önemli noktanın, bireysel ve toplumsal bilincin yükseltilmesi olduğunu belirtti. Herkesin bu konuda duyarlı olması ve gerekli önlemleri alması halinde, vektörlerin oluşturduğu tehdit önemli ölçüde azaltılabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *