Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0264 %-0.01
41,1798 %-0.06
Ara
reklam
Sivas Memleket Çevre Sivas’ın Geleneksel Lezzeti Madımak: Fiyatı 5 Kat Artıyor

Sivas’ın Geleneksel Lezzeti Madımak: Fiyatı 5 Kat Artıyor

Sivas’ın zengin mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan madımak bitkisi, yaz aylarında taze, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle sofraları süslüyor.

Sivas’ın zengin mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan madımak bitkisi, yaz aylarında taze, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle sofraları süslüyor. Yazın kilosu 100 liradan satılan taze madımak, kurutulduğunda fiyatı neredeyse beş kat artarak 500 liradan alıcı buluyor.

Köylerde kadınların el birliğiyle topladığı madımak, mayıs ayında hasat edilip yaz boyunca kurutularak kış boyunca tüketiliyor. 5 kilogram yaş madımaktan yaklaşık 1 kilogram kuru madımak elde ediliyor. İçerdiği antioksidanlarla sağlığa faydalı özellikler taşıyan madımak, Sivas mutfağında çeşitli yemeklerde kullanılıyor.

Yusuf Kurt, madımakların genellikle köylüler tarafından toplandığını ve gurbetçilerin bu lezzeti kaçırmamak için gitmeden kuru madımak aldıklarını belirtiyor. “Fiyatı yaklaşık 500 lira. Madımak, Sivas’ın olmazsa olmazlarından. Gurbetçi vatandaşlarımız, yaşadıkları yerlerde bulamadıkları için buradan alıp gidiyorlar, ” diyor.

Hakan Erdoğan ise, yazın taze madımak alıp kışın kuru madımakla yemekler yaptıklarını ifade ediyor. “Kışın kuru madımak çok güzel oluyor, Ramazan ayında falan lezzeti artıyor. İstanbul’dan komşularım da istiyor, ben de gitmeden onlara alacağım, ” diyerek madımak tutkusunu paylaşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *