MEHMET TIRPAN
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Engelliler Komisyonu Sivas İl Başkanı Selman Devecioğlu, 15 Ekim Beyaz Baston Dünya Görme Engelliler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak görme engelliler için beyaz bastonun önemine değindi.
Baston’un, yüzyıllar boyunca görme engelliler tarafından kullanıldığını, cadde ve sokaklarda yürürken görmeyenlerin bağımsız hareket etmesinde büyük rolü olan bir araç olduğunu aktaran Devecioğlu, “Bilindiği üzere ilk beyaz baston, bir kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan İngiliz fotoğrafçı James Biggs tarafından kendini korumak ve dış dünyada fark edilebilirliğini artırmak amacıyla 1921 yılında geliştirilmiştir. 1969 yılında Dünya Körler Federasyonu’nun teklifiyle her yıl 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü olarak farkındalık günü sayılmıştır.” dedi.
Beyaz bastonungörme duyularını yitirmiş insanlar için oldukça önemli olduğunu, farklı türleri olan beyaz bastonun kendileri için canyoldaşı olduğunun altını çizen Devecioğlu, “Katlanabilir, uçları tekerlekli, son zamanlarda navigasyonlu olmak üzere çeşitleri olan beyaz baston, farklı boyut ve şekilleriyle görme engellilerin kullanımına sunulmuştur. Görme engelli çocuğa sahip aileler, dört beş yaşlarında görmeyen çocuklarına bastonu kavratmalı, bağımsız hareket eğitimlerine daha küçük yaşta başlanmalıdır. Maalesef ülkemizde kaynaştırma okullarında çocuklar tam anlamıyla baston kullanım eğitimi alamamakta, ailelerin koruyucu tutumlarına maruz kaldığından hayatını başkasının desteğine ihtiyaç duyarak sürdürmektedirler. Görme engellilere yönelik kaynaştırma eğitim ve körler okullarındaki eğitimler tekrar gözden geçirilmeli, çalıştaylar düzenlenip alınacak kararlar rapor şeklinde yetkililerle paylaşılmalıdır. Beyaz bastonlarla ilgili, tanıtım broşürleri ve kamuspotlarıyla vatandaş bilgilendirilmeli, kaldırımlara araba parkedilmesi ve eşyaların düzensizce sokaklara yerleştirilmesi engellenmelidir. Çocuklarımıza ilkokulda bastonun önemi ve beyaz baston anlatılmalı, öğretmenler engelliler ile ilgili farkındalık çalışmaları yapmalıdır. Geçmişte engelliler okullarda zarf dağıtır, saz çalıp türkü söyler para toplardı. Bu davranış da çocuklardaki engelli imajını yerlebir eder bizi yardıma muhtaç konumlara düşürürdü. Artık okullar da kendilerini ispatlamış, başarılı işlere imza atmış engellilerle çocuk ve gençleri buluşturup, yarınlara sağlam adımlarla koşulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
"Görme engelli kimdir?" sorumuza da cevap veren Devecioğlu konuşmasını “Görme engelli kişi, himayeye muhtaç, acınacak ve çaresiz bir insan değildir. Diğer insanlardan farklı, olağanüstü yetenekleri olan, başkalarının duyamadığı sesleri duyan mucizevi bir yaratık da değildir. Diğer insanların sahip olduğu olumlu ve olumsuz özelliklerin hepsi onda da mevcuttur. Görmeyenler arasında da başarılı-başarısız olanlar, bencil veya toplum çıkarlarını düşünen insanlarda bulunabilir.Görme engellilerde herkes gibi bir insandır. Farklı yazı sistemi ile o da aynı kitapları okur. Farklı metotlarla o da aynı bilgileri ve eğitimi alır, diğerleriyle aynı okulları, iş yerlerini, paylaşır. Görmeengelliler bilgisayar kullanımında birçok görenden ileridedir. Yazılım firmalarında yazılım ve donanım uzmanı olarak çalışırlar, kendi WEB sitelerini yaparlar. Eğer internet sitelerinin erişilebilirliği sağlanır, internet siteleri bizlere de uygun hazırlanırsa kamu ve özel sektörde engelli olmayan çalışanlarla aynı performans sergilenebilir. Öğretmenlik yapar, öğrencilerle göz teması kuramasa da gönül teması kurar. Müdür olur amir olur. Milletvekili bakan bile olur. Yeter ki sizlerde önyargı olmasın.” şeklinde sonlandırdı.