Aile Hekimleri Ve Aile Sağlığı Çalışanları İçin Destek Vurgusu Aile Hekimleri Ve Aile Sağlığı Çalışanları İçin Destek Vurgusu

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası
Sivas Numune Hastanesi’nde Bebek Hemşiresi olarak görev yapan Şeyma İlter, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası nedeniyle bilgilendirmelerde bulunurken, anne sütünün en önemli özelliğinin bebeğin yaşına, durumuna, ihtiyacına göre değişim gösteren çok değerli bir gıda olduğuna dikkat çekti.
Anne Sütünün önemini açıklayan Hemşire Şeyma İlter; “Bebek için en önemli besin anne sütüdür. Kullanımı kolay, hazır ve sterildir. Anne bebek teması için oldukça önemli olmakla beraber ilk süt denilen kolostrum çok zengin bir içeriğe sahiptir. Bağışıklığı güçlendirir ve bebeği birçok hastalığa karşı korur” dedi.
Doğru emzirme için annelerin dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Hemşire İlter; “ Anneler emzirmeye başlamadan önce el hijyenine çok dikkat etmelidirler. Anneler dik oturur pozisyonda olmalılar, bebeklerini ise doğru pozisyonda tuttuklarına emin olmalılar. Bebek, anne göğsüne yüzü tam dönük olmalı ve meme başının hepsini kavramalıdır.” dedi. 
Süre tutmadan bebeklerin her ağlamasında emzirilmesi gerektiğinin altını çizen Hemşire İlter, “Emzirme süresi her bebeğe göre değişiklik göstermektedir. Fakat genel olarak bebeklerin hareketleri arttığında, anne göğsünü aramaya başladıklarında ve her ağladıklarında mutlaka emzirilmelidirler. Uyuyan bebeklerde ise her iki saate bir uyandırılıp mutlaka emzirme gerçekleştirilmelidir.” dedi. 
Anne sütünün yeterli olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusunu yanıtlayan İlter; “ Bebek emdikten hemen sonra memeden huzurlu ayrılıyor ve uyuyorsa, emzirme araları daha uzun oluyorsa bunlar doyma belirtileridir. Bunlarla beraber doyduğunu idrar takibi yaparak da anlamak mümkün. Günde 8-10 kez idrar yapıyorsa ve kilo artışı oluyorsa bebekler doyuyor demektir.” dedi. 
Emziren annelerin beslenirken dikkat etmeleri gereken yerleri sıralayan Hemşire Şeyma İlter, sözlerini şöyle noktaladı, “ Anneler mutlaka günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmelidirler. Sık ama az beslenmelidirler. Ara öğünleri mutlaka olmalıdır. Baharatlı yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalılardır. Asitli içecek ve hazır gıda tüketmemelidirler. Meyve ve sebze bol yemelidirler. Mevsimine uygun hoşaf içmelidirler ve karbonhidratlı gıdaları fazla tüketmemelidirler. Unutulmamalıdır ki anne sütü ilk 6 ay çok önemlidir. HABER MERKEZİ

Editör: Memleket Sivas Gazetesi