Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Orta şiddetli yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9856 %0.07
41,1574 %0.04
Ara
Sivas Memleket Ankara Üzümün fazla tüketilmesi diyabet hastaları için tehlikeli

Üzümün fazla tüketilmesi diyabet hastaları için tehlikeli

ANKARA ETLİK ŞEHİR HASTANESİ ENİSE ATÇEKEN, ÜZÜMÜN YÜKSEK GLİKOZ İÇERİĞİNDEN DOLAYI KAN ŞEKERİNİ HIZLI YÜKSELTMESİ NEDENİYLE DİYABET HASTALARI TARAFINDAN DİKKATLE TÜKETİLMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Diyetisyeni Enise Atçeken, üzümün kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle diyabet hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, meyve çeşitliliğinin en fazla olduğu dönem olan yaz ayında yetişen meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra pek çok faydayı da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Yaz aylarında yetişen taze meyvelerin lif içeriğinin yüksekliği nedeniyle sindirim sistemini düzenlediğini dile getiren uzmanlar, C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve mineral için temel kaynak olduğunu ifade ediyor. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Diyetisyeni Enise Atçeken, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada besleyici olduğu kadar sağlıklı da olan teze meyvelerin günde 3-5 porsiyondan fazla tüketildiğinde sağlığa zarar verdiğine dikkati çekti. Yaz meyvelerinde kavun ve karpuzda 2-3 üçgen parça tüketilmesi gerektiğini ifade eden Atçeken, kayısı için 2-3 orta boy, kiraz için 10-12 adet, erik için 10 küçük boy, şeftali için 1 küçük boy, çilek için 5-6 orta boy ve üzüm için bir küçük salkım tüketilmesini önerdi. Meyvelerin ana öğünlerden 2-3 saat sonra ara öğün olarak tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyleyen Atçeken, “Sarı meyveler potasyum içeriğinden zengin olduklarından dolayı kalp-damar rahatsızlıklarına karşı koruyucudurlar. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olurlar. Kırmızı meyveler ise C vitamini ve antioksidan özelliğine sahip resveratrol içeriği açısından oldukça zengindir. Antioksidanlar düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı koruma sağlar” diye konuştu.

Üzümün yüksek glikoz içeriğinden kaynaklı kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle diyabet hastaları tarafından dikkatle tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Atçeken, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeşil eriğin glisemik indeksi düşüktür ve kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bu sayede diyabet hastalarının da güvenle tüketebileceği meyvelerden bir tanesidir. Kavun ve karpuz ise yükse 90 oranında su içermesi nedeniyle yaz aylarında terlemeyle oluşabilecek sıvı kayıplarına yardımcı olur ve dehidrasyonu önler fakat içeriğindeki şeker göz önüne alınarak porsiyonlarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *