Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9809 %0.04
41,2962 %0.17
Ara
Sivas Memleket Ankara Motosiklet ambulanslar "altın dakikalar" içerisinde yaptıkları müdahale ile hayat kurtarıyor

Motosiklet ambulanslar "altın dakikalar" içerisinde yaptıkları müdahale ile hayat kurtarıyor

SAĞLIK BAKANLIĞI BÜNYESİNDE TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU VEYA TRAFİĞE KAPALI BÖLGELERDE GÖREV ALAN MOTORSİKLET AMBULANSLAR, “ALTIN DAKİKALAR” OLARAK ADLANDIRILAN 3 İLE 5 DAKİKA ARASINDA YAPTIKLARI İLK MÜDAHALE İLE HAYAT KURTARIYOR.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde trafiğin yoğun olduğu veya trafiğe kapalı bölgelerde görev alan motosiklet ambulanslar, “altın dakikalar” olarak adlandırılan 3 ile 5 dakika arasında yaptıkları ilk müdahale ile hayat kurtarıyor.

Dünyada trafik yoğunluğunun fazla olduğu ülkelerde kullanılan motosiklet ambulanslar, Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı bünyesinde kalabalık ve yoğun bölgelerde vatandaşlara sağlık hizmeti sunuyor. Üzerinde iki adet sağlık personelinin yer aldığı motosiklet ambulanslar, trafiğin yoğun olduğu bulvar, cadde ve çevre yolları, trafiğe kapalı yollar, kara ambulansın giremeyeceği dar sokaklar, park, bahçe ve mesire alanları, koşu yolları, spor alanları gibi ambulansın giremeyeceği yerlerde görev alıyor. Hemen hemen her türlü vakaya müdahale edebilecek donanıma sahip olan ambulanslar, altın dakikalar olarak adlandırılan 3 ile 5 dakika arasında vakalara yaptıkları ilk müdahale sayesinde yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçiyor.

“Motosiklet ambulans, altın dakikalar dediğimiz 3 ile 5 dakika arasında vakaya ulaşıyor”

17 yıldır 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev alan ve son 4 yıldır motosiklet ambulansta Acil Tıp Teknisyeni olarak görev alan Eray Eraydın, Komuta Kontrol Merkezi’nin görevlendirmesiyle vakaya doğru yola çıktıklarını belirterek, “Motosiklet ambulans hızlıca çıkışını yapıyor. Altın dakikalar dediğimiz 3 ile 5 dakika arasında vakaya ulaşıyor. Gerekli müdahalesini yapıyor. Daha sonra ise kara ambulansını çağırıyoruz ve kara ambulansı geliyor. Hastayı kara ambulansına devrediyoruz, bilgilerini aktarıyoruz. Sonra yeni vakalar ve görevler için hazır bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İnsanların hayatına dokunmak bütün sıkıntıların tamamını ortadan kaldırıyor”

Trafikte bazı dikkatsiz sürücülerden dolayı sıkıntı yaşayabildiklerini ifade eden Eraydın, “Kaportada kendimiz olduğumuz için çok riskli bir birimde çalışıyoruz. Yazın çok sıcaklarda koruyucu kıyafetler bizi çok zorluyor ama bir insanın hayatına dokunmak da bunların tamamını ortadan kaldırıyor. Bizim motivasyon kaynağımız oluyor” dedi.

“Genelde olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz”

Vatandaşların motosiklet ambulansı gördükleri ilk anda şaşırdıklarını belirten Eraydın, “Önce trafik polisi zannediyorlar. Daha sonra motosiklet ambulans olduğunu anlayınca çok memnun oluyorlar. Aslında çok hızlı müdahale edilmesi, acil bakımın 3 ile 5 dakika içerisinde yapılmasının ne kadar önemli olduğunun farkına varıyorlar. Bakanlığın bu konuda vatandaş için ne kadar değişik ambulanslarla hizmet verdiğini görüyorlar ve mutlu oluyorlar. Genelde olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Eğer ilk 3 ile 5 dakikalarda müdahale edilmezse ölüm ve ciddi sakatlıklarla sonuçlanıyor”

Hastalara 3-5 dakika içerisinde müdahale edilmesinin ‘altın dakikalar’ olarak adlandırıldığını belirten Eraydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Kalp krizleri, trafik kazaları ve göğüs yaralanmaları durumunda altın dakika dediğimiz 3 ile 5 dakika çok önemli. Eğer ilk 3 ile 5 dakikalarda müdahale edilmezse ölüm ve ciddi sakatlıklarla sonuçlanıyor. Biz kara ambulansın gecikeceği durumlarda hızla gidip müdahale ederek, ölüm ve sakatlıkları en aza indirmeyi amaçlıyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *