Bundan 10 yıl önce dünyadaki eğitim sistemlerini araştırırken bazı seçenekler karşısında şaşırmış ve keşke ülkemizde de öğrencilere bu seçenekler sunulabilse demiştim. Bugünlerde uzaktan eğitim gören öğrencileri görünce seneler öncesi yaptığım araştırmalar aklıma geldi. En çok aklıma takılan en çok beni cezbeden sistem ise isteyen aileler çocuklarını bizim ülkemizde olduğu gibi örgün eğitime gönderirken, örgün eğitimi tercih etmek istemeyen aileler ise çocuklarının evde eğitimine devam edeceğini beyan edip, çocuklarının eğitimlerini üstleniyorlar. Şimdilerde ülkemizde öğrencilerimiz internet üzerinden eğitimlerine devam etmeye çalışıyorlar. Birçok aksilikler yaşansada, belli bir süre böyle devam etmek zorunda. Ancak neden her şey yoluna girdiğinde, bu evden eğitime isteyen aileler devam etmesin ki?

Evden eğitim için interneti şart koşmuyorlar da üstelik. Gerekli kaynaklar kitaplar edinildiğinde evden de okulda alacağı eğitimin aynısını alacağını savunuyorlar. Hatta okulda sorun çıkaran, yanlış davranışlar sergileyen, diğer arkadaşlarının eğitimine zararı dokunan öğrenciler var. 10 yıl önce bu sistemi araştırdığımda bu sistemi getirip savunan uzmanlar, bu sayede ailelerin çocuklarını evlerinde güvende tutacak, yanlış arkadaşlıklar kurmasını engelleyecek ve eğitimini çok yakından takip edebileceklerini savunuyorlar. Çocuklarınızın her gün illa ki sabah erkenden kalkmak zorunda olmadığını, ne zaman kendisini hazır hissederse dersini öyle çalışabileceğini ve bununda verimi artıracağını ifade ediyorlar. Hepimiz öğrencilik zamanlarımızda bazen ders dinlemek istememişizdir, istemeyerek zorla girdiğimiz derslerden pek bir şey anlamadığımızı itiraf etmeliyiz. Her gün aynı saatlerde aynı yoğunlukla onlarca dersle boğuşmak bazen öğrenciyi çok bunaltıyor. Bu sistemin öğrenciyi bunaltmadığını, öğrenciye uygun saatlerde, dinlenerek çok kolaylıkla uygulanabileceğini söylüyorlar.

Ayrıca uzmanlar, kimi ailelerin bütçesinin çocuğunu okula göndermeye dahi yetmediğini, her çocuğun eşit şartlarda yaşamadığını hesaba katarak, okulda ezilen veya okula gelemeyecek durumda olan öğrenciler için eşsiz bir fırsat olduğunu beyan ediyorlar. Ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocuklarının veya başka sorunlar yüzünden evden çıkamayacak olan çocukların evden eğitime parasız, internetsiz, kurssuz sadece kitaplarla devam edebileceklerini söylüyorlar. Bütün bunları düşününce neden evden eğitim olmasın diyor insan...

Bu sistemin tabi ki olumsuz yönleri de var. Öncelikle evden eğitime onay verecek aileler, çocuklarının eğitimlerini kesinlikle aksatmamalı. Sonuç olarak çocukları yine bir sınava tabi tutulacaklar. Bu sınavlardan yeteri kadar puan alamayan çocukları sınıf tekrarı yapmak zorunda kalıcaklar.  Çocuklarının eğitiminin öneminin farkında olan, bilinçli aileler ancak bu sistemde başarıyı yakalayabilirler yoksa sadece çocuklarının günlerini çalmış olacaklar.

Diğer bir olumsuz yönü ise, çocuklar okulda sosyalleşebiliyor. Çocuk evde eğitim alarak sosyal hayattan bir nebze uzaklaşmış olacak ancak uzmanlar bu konuda da şöyle bir detay ile yine evdeki eğitimi savunuyorlar. Eğer çocuğunuz utangaç ise okulda diğer çocuklar onunla dalga geçerek ona daha çok zarar vereceklerdir. Çocuklarınızın belki bir hastalığı, belki dış görünüşü, belki başka bir etkeni onun okulda alay konusu olmasına ve bunun çocuklarınızda derin etkiler bırakacağını ifade ediyorlar.

Artısıyla eksisiyle alternatif bir eğitim olarak düşünülebilecek bir sistem... Bu sistem olmuyorsa bile artık her şey gelişip dönüşüm gösterdiğine göre eğitimimizde de, eğitim sistemimizde de bazı dönüşümler ve gelişmeler olması gerekiyor. Acilen alternatif sistemler üretmeli, her koşuldaki çocuklarımız düşünülmeli...