Türkiye'de ilk ve tek olarak Aksaray topraklarında üretilen organik sarımsaklar, Rusya ve Almanya'daki antibiyotik ilaç sanayilerinde kullanılıyor.
Aksaray'ın Organik Gururu: Organik Sarımsaklar
- Nüfusunun yüzde 80'i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan Aksaray, tarım ve hayvancılık üretiminde birçok kalemde ülke genelinde sıralamada ilk 10 içerisinde yer alıyor.
- Aksaray'da ilk ve tek olarak üretilen organik sarımsaklar, Tarım ve Orman Bakanlığı organik tarım sertifikalı ve yüzde yüz organik.
- Organik sarımsaklar, Aksaray'ın Acıpınar köyünde Uğur Öngün tarafından üretiliyor ve yurtdışına ihraç ediliyor.
Organik Sarımsak Üretimi Nasıl Yapılıyor?
- Organik sarımsak üretimi, kimyasal gübre ve pestisit kullanmadan doğal yöntemlerle yapılıyor.
- Sarımsaklar, su, deniz yosunu ve leonardit gibi doğal madenlerle besleniyor.
- Bu sayede, organik sarımsaklar insan sağlığına zararlı kimyasallardan arındırılmış oluyor.
Organik Sarımsakların Kullanım Alanları:
- Aksaray'da üretilen organik sarımsaklar, yurtdışında ilaç sanayi ve gıda sektöründe kullanılıyor.
- Organik sarımsakların selenyum ve germanyum oranlarının yüksek olması, antibiyotik ilaç üretiminde tercih edilmesini sağlıyor.
- Organik sarımsaklar, gıda sektöründe de doğal ve sağlıklı bir tatlandırıcı olarak kullanılıyor.
İhracat Hedefleri:
- Organik sarımsak üreticisi Uğur Öngün, şu anda Rusya ve Almanya'ya ihracat yaptıklarını belirtiyor.
- Öngün, sırada Polonya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerin de olduğunu söylüyor.
- Hedef, organik sarımsakları tüm dünyaya ihraç ederek Aksaray'ın tarımsal potansiyelini tanıtmak.
Editör: İhlas Haber Ajansı