Mersin’de nesli tükenme tehlikesi altındaki yavru Akdeniz foku, bitkin bir halde bulunarak tedavi edilip, doğal yaşam alanına geri bırakıldı. Türkiye kıyılarında sayılarının 120’yi aştığı belirlenen Akdeniz foklarından tedavi edilip tekrar doğaya salınan yavruya "Yağmur" ismi verildi.

Elazığ’da Aç Kalan Tilki, Lokanta Sahibinin Yardımıyla Karnını Doyurdu Elazığ’da Aç Kalan Tilki, Lokanta Sahibinin Yardımıyla Karnını Doyurdu

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokları, tüm dünyada yaklaşık 1000, Türkiye kıyılarında ise 120’nin üzerinde birey olarak tespit ediliyor. Son olarak, 10 gün önce Mersin’in kıyılarında bitkin halde bulunan bir yavru fok, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince Hatay DKMP Müdürlüğüne bağlı Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine nakledildi. Burada veteriner hekimler tarafından tedavi edilen yavru fok, "Yağmur" ismiyle yeniden yaşam alanına döndürülmek üzere Mersin’e getirildi.

Yağmur'un, Mersin’deki doğa ekibi ve çeşitli kurumların iş birliğiyle tekrar denize bırakılması sağlandı. Bu süreçte, ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, Sualtı Araştırmaları Derneği ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinden dalgıçlar da görev aldı.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Meltem Ok, geçtiğimiz aylarda Akdeniz foklarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Mersin kıyılarında 25'in üzerinde bireyin bulunduğunu ve Doğu Akdeniz'de 50’yi aşkın fokun takip edildiğini belirtmişti. Türkiye kıyılarındaki bu nadir fokların sayısının artması, bölgedeki ekolojik denge ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: iha