Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün 31 Mart seçimlerinde yaşanan oy kaybının nedenlerinin ele alınacağı Merkez Yürütme Kurulu toplantına başkanlık edecek.
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, değişim ve yaz dönemi çalışmaları ele alınacak. Seçim sonuçlarının değerlendirme analizleri neticesinde de yeni yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.
Değişime giden yolda son sunum, bugün Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir tarafından yapılacak.
AK PARTİ'DE DEĞİŞİM İL BAŞKANLARINDAN BAŞLAYACAK
AK Parti'de seçim sonrası ilk değişiklik il başkanlarından başlayacak. 14 Mayıs'ta planlanan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına değişimle birlikte yeni il başkanları katılacak. İl başkanlarının değişiminin ardından yakın bir zamanda MYK'da da değişime gidilecek.
Yeni il başkanlarının profili neye göre belirleneceği de bugünkü sunumda yer alacak. Oy kaybı yaşanan illerde sert muhalefet yapabilecek isimlere ağırlık verilecek.
KAN VE RUH KAYBINA NEŞTER
Başkan Erdoğan, seçim sonrası ilk MYK'da, "Ortada oy kaybının yanında, kan ve ruh kaybı bulunuyor. Oy kayıplarının tek bir soruna ve tek bir başlığa indirilememeli, nerede eksik, hata, kasıt ya da ihanet varsa üzerine gitmenin boyunlarının borcu" ifadelerini kullanmıştı.
SEÇİM KARNESİNİN SİYASİ ANALİZİ
Başkan Erdoğan'ın talimatıyla seçim sonuçlarının çok boyutlu olarak ele alınması ve analiz edilmesi için seçim sonuçları araştırma komisyonu kuruldu, sandık bazlı analizler yapıldı, "Türkiye'yi Dinliyoruz Projesi" hayata geçirildi.
Son olarak seçim çalışmalarında aktif görev alan milletvekillerinin karnesi çıkarıldı. Teşkilat Başkanı Kandemir 31 Mart'ın ardından yapılan tüm analizlerin siyasi boyutunu ele alan kapsamlı bir sunum hazırladı. AK Parti palyatif değil temelden sorunları çözmek için çalışmalarına hız verdi.
İLK DEĞİŞİM İL BAŞKANLARINDA
AK Parti'deki değişim dalgasının teşkilatlardan başlaması öngörülüyor. Özellikle yönetimi AK Parti'de olan ve bu seçimde oy kaybı yaşayan iller ile AK Parti'nin kazanmaya yakın olduğu fakat kıl payı kaçırılan illere ayrı parantez açılacak. Değişimin ilk etapta oy kaybı yaşanan il ve ilçe başkanlıklarında yapılması planlanıyor.
YENİ İL BAŞKANLARININ PROFİLİ NEYE GÖRE BELİRLENECEK?
Yerel seçimlerin ardından ilk kez ikinci parti durumuna geçen AK Parti, sert muhalefet yapacak isimlere ağırlık verecek. Bu kapsamda il ve ilçe başkanlarının profillerinin de nasıl olacağı MYK'da değerlendirilecek.
Yeni dönemde cevval, kendini iyi ifade eden, muhalefet yapma başarısını gösterebilecek kişiler arasından il başkanları seçilmesi bekleniyor.
SİVAS'TA DEĞİŞİM OLACAK
Seçimlerin kaybedildiği ilimiz Sivas'ta AK Parti'de Sivas İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi'de değişecek isimler arasında yer alıyor.
Sivas'ta seçimlerin kaybedilmesinin birçok nedeni bulunurken İl teşkilatı başta olmak üzere ilçe teşkilatları da yeteri kadar sahada olamadı.
AK Parti'nin içinde gibi görünen ama AK Parti'nin seçimleri Sivas'ta kaybetmesi için maddi manevi arka planda çalışmalar yapan siyasi isimler olduğu belirtilerken, AK Parti Genel Merkezi'ne verilen raporda da bu durum Başkan Erdoğan'a iletildi.
Daha önceki dönemlerde etkin görevlerde bulunmuş birçok eski AK Partili 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'ye oy vermezken bu durumu da birçoğu açık şekilde kamuoyuna karşı dillendirdi.
ADAYLAR KİM?
Sivas'ta yeni dönemde cevval, kendini iyi ifade edebilecek, muhalefet yapma başarısını gösterecek isimler dillendirilmeye başlandı. Bu kapsamda ziyaretlerde bulunan, saha çalışmalarına çıkan birkaç isim aday olarak gösteriliyor. AK Parti Teşkilatı’nı yakinen bilen, uzun yıllardır çeşitli görevlerde bulunan, Sivas’ı ve Sivaslıları tanıyan, şehrin sorunlarına hakim, ulaşılabilir ve etkin çevresi olan isimler kamuoyunda dillendirilmeye başlandı.
Bu kapsamda AK Parti’de uzun yıllardır çeşitli görevlerde yerler almış Turan Topgül’ün ismi ilk öne çıkanlar arasında yer alıyor. Yıllardır AK Parti camiasında çeşitli görevler alan medya sektöründe bulunan Murat Toraman’ın ismi de kamuoyunda konuşulan isimler arasında.