MEHMET TIRPAN

Dünya Sağlık Örgütü’nün de üzerinde durduğu rahim ağzı kanserine Ocak ayı boyunca dikkat çekilecek. İl Sağlık Müdürlüğü Ocak ayında kadınların dikkatini çekmek adına bir çok etkinlik gerçekleştirerek erken tanı konulması halinde hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabileceğini paylaşacak. Sağlık Bakanlığı’nın konuyu yakından takip ettiği ve en tehlikeli kanser türleri arasında sıraladığı rahim ağzı kanserine dikkat çekmek adına kent genelinde bilgilendirme standları Valilik öncülüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde açılacak.  Sağlık görevlileri dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi bu hastalığa dikkat çekecek. Konuya ilişkin yapılan tarama programları anlatılarak daha çok kadına ulaşılması noktasında ciddi gayret gösterilecek.

KİMLER RİSK TAŞIYOR!

"Ayağın Kesilmeli" Denilen Hasta Türkiye'de İlk Olan Tedavi ile Artık Yürüyebilecek "Ayağın Kesilmeli" Denilen Hasta Türkiye'de İlk Olan Tedavi ile Artık Yürüyebilecek

30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların olması ile insan vücüdunda meydana gelen ve altı kanser türüne neden olabilen bu virüs genellikle çok doğum yapan ve ilk doğumu erken yaşta yapan kişilerde görülebiliyor. Birden fazla eşlilik, sigara içmek, zayıf bağışıklık sistemi ve düşük sosyoekonomik düzeye sahip olanlarda da sıkça tespit edilen rahim ağzı kanserinin bir çok belirtisi de oluyor. Sırt, bacak veya özel bölgede ağrı gözleniyorsa, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık gelişmişse, tek ya da iki bacakta şişkinlik varsa, idrar yaparken ağrı gözleniyorsa ve menopoz sonrası kanama izleniyorsa kesinlikle uzman doktora muayene olunması gerekiyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında geride yer alsa da, bu kanser türünün tespitinde iki tarama testi yaygın şekilde ilimizde ve ülkemizde kullanılıyor. HPV testi ve Pap smear testi ile konulan teşhisle birlikte hastalığa rastlanılırsa hemen tedavi süreci başlatılıyor. Bu nedenle 30-65 yaş aralığındaki kadınların her 5 yılda bir HPV ve Pap Testi yaptırmaları isteniyor. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) , Sağlıklı Hayat Merkezleri'nde (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) ücretsiz olarak yaptırılan testler aslında bir çok kadının daha uzun yaşamasına yerdımcı oluyor.