MEHMET TIRPAN

Sivaslı Sürücülere Kötü Haber: Bunu Yapmayanlar Yandı! Sivaslı Sürücülere Kötü Haber: Bunu Yapmayanlar Yandı!

Uzun yıllardır eğri minaresi ile dikkatleri üzerine çeken Ulu Cami’nin minaresi 2023 yılında restore edilecek ancak caminin minaresindeki 117 santimlik eğim düzeltilmeyecek. İç Anadolu’nun en büyük camilerinden biri olan Ulu Camii ve eğik minaresi ise asırlara meydan okuyan Ulu Camii’nin minaresinin onarımına ilişkin proje Anıtlar Kurulu'na sunuldu.

Konuya ilişlin açıklamalarda bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Ulu Cami'nin minaresinin restorasyonuna ilişkin hazırlanan projenin güçlendirme şekliyle kabul gördüğünü ancak minaredeki eğimin düzeltilmeyeceğini söyledi.

Minaredeki eğriliğin ellerindeki 1900’lü yıllara ait fotoğraflara da bakıldığında görüldüğünü hatırlatan Bölge Müdürü Karaca, “ Son üç yıldır yaptırdığımız inceleme ve takip neticesinde minaredki eğimin 117 santim olduğunu netleştirdik. Bu eğimde oynama ve ileriye gitme yoktur. Yani minare sabit. Ondan dolayı da güçlendirmeye fırsat verdiler. Eğim kaideden sonra başlamış. Yani zemin üzerine kaide, kaide de pabuçlu şekilde. Minarenin alt kısımlarında yine ahşap kazıklara da rastladık. Bu sebeple güçlendirme çalışmaları kapsamında içten çelik güçlendirmeler yaparak zemine 8 metre inerek bölüm bölüm çalışma yapacağız. Minaremizin tabiki dış yapısında önemli. Bu minarenin kuşakları Çin'i. Onları da yerleştireceğiz. Yazıları çıkarttırıyoruz. Türkiye'nin hatta dünyanın en iyi hattatlarından da bu konuda destek alıyoruz. Bu hattatlardan bir tanesi de Talip Mert. Kendisi Sivaslı. Bu abimizden de destek  alıyoruz. Ulu Cami’nin mimaresi ile ilgili onay kuruldan çıktıktan sonra 2023’te ihale edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLUYOR

Her karışında ayrı bir tarih yatan sultan şehir Sivas’taki eserler herkesi büyülüyor. Yapılış tarihlerinin üstünden asırlar geçmesine rağmen hala dimdik duran tarihi eserler, kendilerine hayran bırakmaya devam ediyor.  Kente gelen yerli ve yabancı vatandaşlar eğik minarenin etrafında fotograf çekinerek sosyal medyada paylaşımlarda bulunuyor. Sivas’ta, ender görülen mimari yapısının yanı sıra minaresinin eğikliğiyle de dikkat çeken Ulu cami, Anadolu’nun en eski camilerinden biri olarak biliniyor. Danişmentli mimarisi özelliğini taşıyan Sivas ulu cami, kubbe fikrinin henüz gelişmediği dönemde,1196–1197 yıllarında, kızıl Arslan Bin İbrahim tarafından yaptırıldı. Caminin 13. Yüzyılın ilk yarısında inşa edilen ve güneydoğu köşesine yaklaşık 3 metre uzaklıkta bulunan minaresi, caminin en dikkat çekici bölümü olarak göze çarpıyor.