Mehmet TIRPAN

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Uzman Doktor Esma Kılıç, rahim ağzı ve diğer kanser öncüsü durumları kontrol etmek için kadınlara yapılan tarama testinin kent genelinde daha fazla yaygınlaştırarak Türkiye çapında ilk sıralara yükselmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu yıl 1 Ocak ayından itibaren yapılan taramalarda 100 bin nüfus üzerinde olan iller arasında HPV sıralamasında ilk sıralarda yer aldığımızın altını çizen Kılıç, “Kadınlarda rahim ağzı ve meme kanseri vakaları sık görülebiliyor. Bu sebeple ilimizde HPV testi konusunda güzel bir başarıya imza attık. Sivas’ta tarama faaliyetlerimizi 4 ayrı noktada yürütmeye devam edeceğiz. Test yaptırmak isteyen kadınlarımızı Aydoğan mahallesinde bulunan İbni Sina Toplum Merkezimizdeki KETEM Binamıza, Kızılırmak ASM’nin üst katındaki TSM Ek Binamıza, Devlet Hastanemize ve Numune Hastanesi'ndeki KETEM servisine başvurarak HPV testlerini yaptırabilirler.” dedi.

Kanser hastalığının yenilebilir bir hastalık olduğunu ve bu hastalıkla ilgili erken teşhisin oldukça önemli olduğunun altını çizen Kılıç, “Biz bu özverili çalışan sağlık çalışanlarımız sayesinde 9 bin HPV taramasını gerçekleştirdik. Sivas'ın taramalarındaki pozitiflik oranları yüzde 3,29. Türkiye'de ise bu oran yüzde 4,84. Artık bu kadınlarımız rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetmeyecek. Neden? Çünkü tespit edilen bu pozitiflik henüz kansere dönüşmemişken yakalanmış ve tedavi imkanı bulunan sonuçlar elde etmiş oluyoruz. Aynı şeyi maalesef taramasını henüz gerçekleştirmemiş olan kadınlar için söyleyemiyoruz. Onları da mutlaka taramalarını yaptırmaya davet ediyoruz. KETEM birimimiz Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizdir. Biz KETEM'de kanser taramaları için çaba sarf ediyoruz. Meme kanseri için biliyoruz ki 40 yaş üzerindeki bütün kadınlarımız muayene olmalı. Rahim ağzı kanserleri için 30 yaşından büyük tüm kadınlarımızı test yaptırmaya davet ediyoruz. Yine kolon kanseri taraması için ise 50 yaş üstü kadın ve erkek tüm vatandaşlarımız tarama kapsamına alıyoruz. Ölümlerin ve hastalıkların başlıca sebepleri arasında kanserler ilk sıralarda yer alıyor. Bundan dolayı ulusal tarama programı içerisinde yer alan kanserlerin erken teşhisinin pek çok faydasını görüyoruz. Erken tanı yapılan bireylerde kanserin tedavisinin tamamıyla mümkün olduğunu görüyoruz. Yine aynı şekilde erken tanı alındığında kanserin kişiler üzerinde yarattığı maddi ve manevi zararların en aza indirilmesini gözlerimizle şahit oluyoruz. Bu sebeple daha çok insana ulaşmak adına uzak yerleşim yerlerindeki köy halkımızla bir araya gelerek konuya ilişkin yürüttüğümüz projelerimizi anlatarak bilgilendirmeler yapıyoruz. Kur'an kursu hocalarımız, Halk eğitim merkezlerindeki öğretmenlerimizle toplumun her kesimine ulaşmaya gayret gösteriyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki birçok fabrikamızdaki yöneticilerle taramalar hakkında görüşmeler sağlıyoruz. Biliyoruz ki oradaki kadınların bize ulaşım noktasında ciddi sıkıntıları var. Sabah 08:00 akşam 17:00 mesaisinde çalışan kadınlarımızın kendi hastalıklarıyla bile boğuşurken doktora gitme imkanları olmayabiliyor. Bu insanlara da ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda Valiliğimiz, Belediyemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüz, İl Jandarma Komutanlığımız bizlere imkan ve kolaylık sağladılar. Bizlere her türlü katkıyı sunan kurumlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.