MEHMET TIRPAN

Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürü Zafer Aslan, her geçen gün azalan içme suyuna yönelik açıklamalarda bulunarak barajdaki su seviyesinin her geçen gün azaldığını, suyun dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

4 Eylül Barajı’na ilk etapta sulama kanalından su alınarak akıtalacağı bu konuda 14,8 km’lik hatta hummalı bir şekilde çalışma yürütüldüğünü aktaran Aslan, “Bu işin ilk etabı dediğimiz Pusat Özen sulamasından su alıp terfi ile 4 Eylül Barajı’na su ileteceğimiz kısımda şu anda çalışmalar devam etmekte. Toplam 14. 8 kilometre uzunluğundaki hattın 4 bin metrelik kısmı tamamlanmış durumda. Çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürülüyor.” dedi.

Kazı ve boru döşeme çalışmalarına yönelik aynı zamanda betonarme, yol ve depo çalışmalarının da yürütüldüğünü aktaran Aslan, “Projenin ilk etabında yüzde 30’un üzerinde fiziksel olarak gerçekleşme sağlamış bulunmaktayız. Normalde sözleşmede 300 gün süre konulmuş durumda ama şu anda bizim hedefimiz 15 Kasım ve 30 Kasım arasında Pusat Barajından 4 Eylül Barajı’na suyu akıtmak yönünde. Günlük ortalama 150-200 metre boru imalatı yapıyoruz. Tabii ki boru imalatıyla bu iş tamamlanıyor. Betonların imalatları var. Pompalarının siparişi var. Vanalarımızın siparişi var. Bu işle ilgili yaşanan mahkeme sürecinden dolayı bizi 6 ay geriye attı. Aslında o işler olmasaydı şuanda suyumuz akıyor durumda olacaktı. Servis yolu imalatımız hemen hemen tamamlanmak üzere. Betonarme imalatlarımız enerji nakil hattımız da bu işe paralel olarak devam etmekte.” ifadelerini kullandı.

YILLIK 40 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİMİMİZ VAR

Sivas’ta önümüzdeki süreçte su sıkıntısı yaşanmaması adına Beydilli Barajı projelerinin olduğunu da vurgulayan Bölge Müdürü Aslan, “Planlama aşamasında merkezde yapılması planlanan Beydilli Barajı projemiz var. Kentte Yıllık 40 milyon metreküp su tüketimimiz bulunmakta. Bu proje ile yıllık yaklaşık 31 Milyon metreküp su elde edebiliriz. Bu işin planlamasını da gelecek yıl tamamlayıp, Sivas'ın içme suyunun hemen hemen tamamını karşılayabiliriz. Yani 2-3 yıl içinde bu projemiz de hayata geçerse Sivas'ın içme suyu problemi 2070 yılına kadar çözülmüş olacak ve içerisinde bulunduğumuz yıllarda da tüm içme suyumuzu barajlardan sağlayabileceğiz. Tavra kaynaklarına ise hiç ihtiyacımız kalmayacak.” şeklinde konuştu.