Yozgat denilince akıllara gelen ilk lezzetlerden biri olan kömbe, yıllardır kalabalık sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Yozgat’a özgü değirmenci kömbesi, özellikle geleneksel tarifi ve mayasız yapımıyla dikkat çekiyor.

Kömbede Geleneksel Tarif, Orijinal Lezzet

Yunusemre Belediyesi Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nde 6 Ayda 27 Kilo Veren Nilgün Özvardar’ın Başarı Hikayesi Yunusemre Belediyesi Kadın Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nde 6 Ayda 27 Kilo Veren Nilgün Özvardar’ın Başarı Hikayesi

Yozgat kömbesi, un, karbonat, şeker, yoğurt ve sıvıyağ gibi temel malzemelerle yapılan, mayasız bir hamur işidir. Eski yıllarda çavdar veya arpa unu ile yapılan bu kömbe, malzemelerinin karıştırılmasının ardından şekil verilerek fırına verilir. Fırında pişen kömbe, orijinal lezzetiyle damaklarda kalıcı izler bırakır. Yozgat kömbesinin en önemli özelliklerinden biri, geleneksel tarifinin korunarak, mayasız şekilde yapılmasıdır.

Kömbe, Yozgat’ın Kültüründe Derin Bir Yer Edinmiş

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı Köyü’nde yaşayan 65 yaşındaki İpek Uyar, kömbenin köylerinin geleneği olduğunu ve çocukluğundan beri bu yöresel lezzeti tükettiklerini belirtiyor. Uyar, “Çocuklarımızla, eşimiz dostumuzla hep birlikte yiyoruz. Babaannemin ve dedemin zamanlarından beri yapılan bu geleneksel hamur işini biz de öğrendik. Eskiden sacda yapılırdı. Şimdi soğuk olduğu için sac kurması zor olduğundan sobada pişiriyorum. Kalabalık sofralarda yemesi daha güzel oluyor” diyor.

Kömbe, Ailelerin Bir Araya Geldiği Zamanların Lezzeti

Köylerinde komşuların toplanarak kömbe yapmaya devam ettiğini belirten Uyar, "Eş dost toplanarak su değirmeninde birikir, kömbe yapar, sohbet ederlerdi. Su değirmeninde yapılan kömbenin daha tatlı olduğunu söylerdi büyüklerimiz. Ben de gelinlerime, torunlarıma bu geleneği öğretiyorum. Kömbe yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, hamurun katı bir şekilde yoğrulmasıdır” diyor.

Kaynak: iha