MELTEM DUMAN

Sivas’ta yaşayan Veysel Karagöz 50 yıldır saraçlık mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

Dededen babaya geçen 3. kuşak olarak saraçlık yapan saraç ustası Veysel Karagöz, derilere şekiller vererek koşum takımları, eyerler, hayvanlar için boyun boncukları, köpekler için ise tasma yaparak hayvanlar için süs, araç-gereç malzemesi yapıyor. Günümüzde teknolojinin ilerlemesine rağmen belli bir müşteri potansiyelinin olduğuna dikkat çeken Karagöz, yine de saraçlık mesleğinin tek temsilcisi olmasından kaynaklı biraz endişeli olduğunu dile getirdi.

59 yaşındaki saraç ustası Karagöz, gençlere tavsiyelerde bulunarak saraçlık mesleğinin püf noktaları hakkında bilgiler verdi.SARAC2

Bekçi Alımı 2024: Ne Zaman Başlıyor, Şartlar Neler? Bekçi Alımı 2024: Ne Zaman Başlıyor, Şartlar Neler?

Saraç ustası Veysel Karagöz, “Bu mesleğe başladığımda sadece 7 yaşındaydım. Babamın yanında kalarak öğrendim. Babamda dedemden öğrendi.  Üç kuşaktır, saraçlık yapıyoruz benden başka kimse kalmadı. Yok olma tehlikesi olan mesleğini ölene kadar devam ettirmeyi düşünüyorum” dedi.

Karagöz Saraçlık mesleği gibi kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması için mektepli öğretmenler yerine zanaat ustalarının öğrenci yetiştirilmesinde daha donamlı nesil yetişmesinde yararlı olacağını söyledi.

Son olarak Karagöz, gelecek nesillere sevdikleri işi tercih edip çalışmaları konusunda tavsiyelerde bulunarak sözlerini noktaladı.

Editör: Memleket Sivas Gazetesi