Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayiciler Derneği Başkanı Tayfun Kocak, Türkiye’nin madeni yağ sektöründeki önemli gelişmeleri ve yerli üretimin artışını vurguladı. Kocak, getirilen kısıtlamalar ve sıkı denetimlerle birlikte, sektörün en çok şikayet edilen "10 numara yağ" sorununu tamamen çözdüklerini belirtti. "Artık üretilen madeni yağın içinde belirli bir miktarda geri dönüşüm yağı kullanmak zorundasınız" diyen Kocak, Türkiye’deki modern geri dönüşüm tesislerinin sayısının arttıkça, geri dönüşüm yağlarının kullanımının da artacağını ifade etti.

Kocak, Türkiye’nin madeni yağ sektörünün Avrupa ile aynı kalitede, hatta bazı noktalarda daha iyi olduğuna dikkat çekti. "Türkiye, 10 yıl önce 600 bin ton üretirken, bugün 1 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmış durumda" diyen Kocak, bu ürünler arasında çok özel ve katma değerli ürünlerin de yer aldığını vurguladı. Örneğin, demiryollarındaki tren tekerleği ile ray arasındaki sürtünmeyi önlemek için özel bir yağ ürettiklerini belirten Kocak, yıllarca bu yağın ithal edilmesine karşın şimdi yerli üretimin mümkün olduğunu söyledi.

Kocak, kamu ve özel sektörün iş birliğiyle Türkiye’de üretilmeyen yağların yerli firmalarla üretilebilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını ve savunma sanayindeki yağlarla ilgili önemli adımlar atıldığını belirtti. "Bu ürünler son derece stratejik. Bir silahın kullandığı yağ belki çok azdır, ama kesinlikle millileşmesi gerekiyor" dedi. Ayrıca, ABD pazarına yönelik başarılı çalışmalar yaptıklarını belirten Kocak, "Amerikalılar, ürünlerimizi deneyip bakmak istiyor ve çok pozitif geri dönüşümler aldık. İyi mal üretirseniz, rekabet edilebilir fiyatlarla girerseniz, o pazarda tutunma şansınız her zaman vardır" diye konuştu. Kocak, önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de üretim yapabilecek bir tesis kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Hatay’da 14 Katlı Binanın Yıkımı Deprem Etkisi Yarattı Hatay’da 14 Katlı Binanın Yıkımı Deprem Etkisi Yarattı

Sektördeki kaliteye odaklanmanın önemine değinen Kocak, "Bizim müşteri portföyümüz tamamen kalitemize güvenen ve bundan şüphe duymayan firmalardan oluşuyor. Madeni yağ sektörü, 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor ve katma değerli ürünler satmayı hedefliyoruz" dedi. Kocak, çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir ürünlerin üretimine de ağırlık verdiklerini ve bu doğrultuda TUBİTAK ile başlattıkları projede yer aldıklarını sözlerine ekledi. Özellikle tarım makinelerinde kullanılan bitkisel bazlı yağların çevre dostu ürünler olduğunu belirten Kocak, bu tür ürünlerin sağlık üzerinde de olumsuz bir etkisi olmadığını vurguladı.

Kocak, Türkiye'nin madeni yağ sektöründe aldığı yolun ve çevre dostu üretim anlayışının önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu başarıların artarak devam edeceğini söyledi.

Kaynak: iha