Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6753 %0.09
40,0531 %0.19
Ara
Sivas Memleket Yerel Organik Ürünler Elde Ediliyor

Organik Ürünler Elde Ediliyor

Bir kamu kurumundan emekli olduktan sonra memleketi Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Gövdecili köyüne dönen 60 yaşındaki İdris Oğuzhan, 43 çeşit ata tohumundan organik ürün yetiştiriyor.

Babasından kalan çiftçiliği, emekli olduktan sonra sürdürmeye karar veren İdris Oğuzhan, 2013 yılında köyüne dönerek ata tohumuyla organik ürün yetiştirmeye başladı. 43 çeşit ata tohumunu 700 dönümde toprakla buluşturarak, ilaç ve gübre kullanmadan organik buğday, nohut, mercimek, arpa gibi ürünler yetiştirmeye başlayan Oğuzhan, kendi imkanlarıyla makineleşmeye giderek ürettiği ürünlerden tıbbi aromatik bitkiler, bitkisel yağlar başta olmak üzere tahıl ve bakliyat unu gibi yüze yakın ürün elde etmeye başardı. Sağlıklı nesiller yetişmesi için üretime devam eden Oğuzhan, kara kovan arıcılık yaparak 38 yıldır organik bal da üretmeye devam ediyor.

700 dönüm araziyi ata tohumuyla buluşturdu

Ata tohumuyla ürünler üreterek insanlara faydalı olmayı çok sevdiğini söyleyen Oğuzhan, “29 yıl kamu kuruluşunda görev yaptım. Babam çiftçi olduğu için de emekli olduktan sonra babamızın geleneklerini sürdürmek için ata tohumuyla üretim yapmaya başladım. Türkiye’deki tahıl, bakliyat ve aromatik bitki çeşitlerinin üretimini burada yapıyorum. 22 yaşından beri de arıcıkla uğraşıyorum. 700 dönüm arazimi ata tohumuyla ekiyorum. Hiçbir kimyasal kullanmıyorum” dedi.

Ektiği ata tohumundan 100 çeşit ürün elde ediyor

Ata tohumuyla ürettiği ürünleri evinin altına kurduğu atölye de tahıl ve bakliyat unu ile tıbbi aromatik bitkilerin yağına dönüştüren Oğuzhan, “Makineleşmeye gittim, evimin altında atölyem var. Burada elimden geldiğince insanlara sağlıklı ürünler yetiştirmeye çalışıyorum. 43 çeşit ata tohumuna sahibim, her yıl 20 çeşit ata tahılı ekiyorum. Bakliyat çeşitleri, aromatik bitkiler ekiyorum. Arılarım için arı bahçeleri oluşturdum, birçok sebze bahçem var. Hepsini ata tohumuyla ekiyor ve yetiştiriyorum. Şu an bu ektiklerimden 100 çeşit ürün elde ediyorum, bitkisel yağlar başta olmak üzere tahıl ve bakliyat unları, irmik, erişte üretiyorum. Üretici olarak bu ülkeye hizmet etmekten mutlu oluyorum, elimden gelen çabayı sarf etmeye çalışıyorum, ömrümün sonuna kadar da ata tohumuyla ürün üreteceğim” şeklinde konuştu.

"Sağlıklı yaşam için ata tohumunu tercih ettim"

Sağlıklı yaşam için emekli olduktan sonra ata tohumu ekmeye karar verdiğini de belirten Oğuzhan, “Organik yaşam tarzını seçmemdeki amaç sağlıklı yaşam ve doktor yüzü görmeden yaşamaktı. Etrafımdaki insanlara da faydam olsun istiyordum, en büyük amacım buydu. Maddiyatla herhangi bir düşüncem yok tamamen hobi amacıyla bu işleri gerçekleştiriyorum” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *