Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Sisli
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
Ara
Sivas Memleket Yerel Meme Kanseri Sonrası Lenfödem: Tedavi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme Kanseri Sonrası Lenfödem: Tedavi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fizikomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, meme kanseri veya meme ameliyatı sonrasında ortaya çıkan lenfödem hastalığına dair tedavi yöntemlerini ve hastaların dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.

Lenfödem, lenfatik sıvının lenfatik sistemin kapasitesini aşması veya lenfatik transport kapasitesinin bozulması sonucunda ortaya çıkar. Dr. Barutçu, özellikle gelişmiş ülkelerde meme kanseri hastalarında ameliyat sonrasında lenfödem görülme sıklığının yüksek olduğuna dikkat çekti. Koltukaltı bölgesindeki lenf akımının engellenmesi sonucu ortaya çıkan bu durumun, kol şişmesi, rahatsızlık hissi ve anormal görüntüye neden olduğunu belirtti.

Lenfödem belirtileri arasında kolda sıkışma, dolgunluk hissi, ağrı, karıncalanma, şişlik, kızarıklık, kol, el ve el bileğinde hareket zorluğu, takıların sıkması ve deride gerginlik hissi bulunmaktadır. Dr. Barutçu, lenfödemde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, tedaviye geç başlamanın veya yanlış tedavi uygulamanın hastalığın şiddetini artırabileceğini belirtti.

Lenfödem tedavisinde kullanılan yöntemler arasında hasta eğitimi, cilt bakımı, kendi kendine masaj, elle lenf drenajı, bası giysisi veya bandajlama, basınç pompaları ve egzersizler bulunmaktadır. Dr. Barutçu, tedavi için erken dönemde başlamanın önemine dikkat çekerken, tedavinin içeriğini kompleks dekonjestif tedavi (KDT) olarak adlandırdı. KDT'nin, Manuel Lenf Drenajı (MLD), Kompresyon tedavisi, egzersizler, cilt ve tırnak bakımını içerdiğini açıkladı.

Lenfödemli hastaların dikkat etmeleri gereken konuları da sıralayan Dr. Barutçu, cilt yaralanmalarından kaçınılması, sivrisineklerin olduğu ortamlardan uzak durulması, şiş olan kolun iğne yapılmasına izin verilmemesi, sigara içilmemesi, sıcak banyo ve güneşten korunma gibi önlemleri önerdi. Ayrıca, uygun aktiviteler ve egzersizlerin doktora danışılarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Barutçu, fazla kilonun ve obezitenin lenfödem üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, ideal kilonun korunması ve uygun bir diyetin önemine işaret etti. Az yağlı, az tuzlu, bol lifli bir diyetin lenfödem hastalarına önerildiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *